Składniki:
5 ugotowanych na twardo jajek,
2-4 ogórki kiszone,
10 dag szynki lub dobrej wędliny,
średnia cebula,
majonez, śmietana, musztarda,
zielona pietruszka,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Jajka przeciąć wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka i podusić je widelcem. Dodać pokrojone w drobniutką kosteczkę cebulę, ogórek i szynkę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać trochę musztardy i majonezu, tyle tylko, aby masa się skleiła. Nakładać kopiasto na połówki białek, które układamy na liściach sałaty. Teraz tylko polać śmietaną z majonezem (proporcje wg uznania) i posypać pokrojoną zieloną pietruszką. Pycha. Goście zawsze rzucają się na te jajka. Polecam :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | anna-1965 |