Awokado i pomarańcza z czarną oliwką - Przepis

Przepis kulinarny
Awokado i pomarańcza z czarną oliwką Zobacz 5 zdjęć

Zeszłoroczne jarzyny i owoce gonią resztką smaku. Przedwiośnie. Być może odrobinęapetytu na "niewiadomoco" rozproszy ta sałatka. Z dodatkiem czarnej oliwki. Delikatnai lekka w smaku. Teraz awokado jest najsmaczniejsze - korzystajmy więc,czekając cierpliwie na nasze nowalijki.

Składniki:

- 1 pomarańcza,
- 1 awokado,
- 10 czarnych oliwek bez pestek,
- 1/2 niedużej czerwonej cebuli,
- kilka wąsów dymki.

Sos:
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Pomarańczę obieramy (jak jabłko), a następnie wycinamy cząstki tak, aby pominąć białe skórki.

2) Oliwki siekamy na drobne części. Awokado przekrawamy na pół i ruch skrętnym rozdzielamyna dwie połowy. Nacinamy skórkę i ściągamy delikatnie. Kroimy na plasterki ok. 3 mm.

3) Na talerzu układamy koliście cząstki avocado, pośrodku pomarańczę. Na wierzchu posypujemydość drobno pokrojoną cebulą i posiekaną dymką. Osypujemy posiekanymi oliwkami.

4) Sok z pomarańczy (powinno uzbierać się go trochę podczas obierania owocu) mieszamyz oliwą i octem winnym. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę.Schładzamy całość krótko w lodówce.

Jak podawać?

Wyeksponowane ładnie na płaskim talerzu.

Uwagi:

Sałatka nie powinna leżeć zbyt długo w lodówce, czekając na swoją kolej, bo przestanie prezentować się apetycznie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćtrochę
Przybliżony koszt12 zł

Awokado i pomarańcza z czarną oliwką: Podobne przepisy

Awokado i pomarańcza z czarną oliwką: wypróbuj również

Powiązane Tematy