Zeszłoroczne jarzyny i owoce gonią resztką smaku. Przedwiośnie. Być może odrobinęapetytu na "niewiadomoco" rozproszy ta sałatka. Z dodatkiem czarnej oliwki. Delikatnai lekka w smaku. Teraz awokado jest najsmaczniejsze - korzystajmy więc,czekając cierpliwie na nasze nowalijki.
Składniki:
- 1 pomarańcza,
- 1 awokado,
- 10 czarnych oliwek bez pestek,
- 1/2 niedużej czerwonej cebuli,
- kilka wąsów dymki.
Sos:
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Pomarańczę obieramy (jak jabłko), a następnie wycinamy cząstki tak, aby pominąć białe skórki.
2) Oliwki siekamy na drobne części. Awokado przekrawamy na pół i ruch skrętnym rozdzielamyna dwie połowy. Nacinamy skórkę i ściągamy delikatnie. Kroimy na plasterki ok. 3 mm.
3) Na talerzu układamy koliście cząstki avocado, pośrodku pomarańczę. Na wierzchu posypujemydość drobno pokrojoną cebulą i posiekaną dymką. Osypujemy posiekanymi oliwkami.
4) Sok z pomarańczy (powinno uzbierać się go trochę podczas obierania owocu) mieszamyz oliwą i octem winnym. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę.Schładzamy całość krótko w lodówce.
Jak podawać?
Wyeksponowane ładnie na płaskim talerzu.
Uwagi:
Sałatka nie powinna leżeć zbyt długo w lodówce, czekając na swoją kolej, bo przestanie prezentować się apetycznie.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | trochę |
Przybliżony koszt | 12 zł |