Smakowita babka z truskawek i malin.
Składniki:
- 20 dag truskawek,
- 20 dag malin,
- 1 szklanka Ramy Cremefine do ubijania,
- 2 dag cukru pudru,
- 2 łyżeczki likieru lub koniaku,
- 16 dużych biszkoptów (szampanek).
Jak przyrządzić?
1) W 1 szklance wody rozpuścić cukier i przez chwilę gotować. Ostudzić, wlać alkohol.
2) Biszkopty przekroić na pół i namoczyć w alkoholowym syropie.
3) Dno i boki średniej tortownicy wyłożyć biszkoptami, przykryć połową truskawek,przełożyć biszkoptami, przykryć połową malin, następnie znów biszkoptami itd., na wierzchu powinnabyć warstwa biszkoptów.
4) Zalać pozostałym syropem, przykryć plaskim talerzem, obciążyć go i wstawić na 2 godziny do lodówki.
5) Przed podaniem przenieść babkę na paterę lub okrągły talerz, obłożyć ubitą Ramą Cremefine i udekorować owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |