Malinowy kisiel dla Twojego malucha
PATRYCJA • dawno temuDziś dla siedmiomiesięcznych niejadków pyszne „małe co nieco”
– deser malinowy. Choć o maliny najłatwiej w sezonie, kisiel z malin dla dzieci
można przygotować także z owoców mrożonych. Zamiast malin można przyrządzić
kisiel z truskawek. Prawdziwa rewelacja! Spróbuj sama. Mniam!
Kisiel malinowy
Składniki:
- pół szklanki malin,
- 1 szklanka zimnej wody mineralnej,
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- szczypta cukru trzcinowego.
Niezbędne przybory: sitko i łyżka, miska, rondelek, szklanka, łyżeczka.
Sposób przyrządzenia
1. Przebierz maliny i umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Jeśli są
mrożone, to wstaw je na dolną półkę w lodówce do czasu rozmrożenia. Nie wystawiaj
ich na zewnątrz na stół. Choć stracisz na przygotowanie kisielu więcej czasu,
to zyskasz na smaku i wartościach odżywczych owoców. Produkty rozmrażane w
ciepłej wodzie i poza lodówką narażone są na rozwój szkodliwych drobnoustrojów.
2. Wrzuć maliny do sitka i za pomocą łyżki przetrzyj je. Pozbędziesz
się w ten sposób pestek.
3. W rondelku zagotuj ½ szklanki wody. W drugiej połowie wody
dokładnie rozprowadź mąkę ziemniaczaną.
4. Gdy woda zagotuje się, dodaj przetarte maliny. Ciągle
mieszając, dodawaj powoli wodę z mąką.
5. Całość mieszaj energicznie do czasu zagotowania. Dopraw cukrem według uznania. Zmniejsz wtedy
płomień i gotuj, aż zgęstnieje.
6. Podawaj, gdy wystygnie.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze