Kaszka ryżowa dla niemowląt
PATRYCJA • dawno temuDziś przepis na kaszkę ryżową z musem owocowym. To proste i szybkie danie, i co ważne, bezpieczne dla dzieci z ryzykiem alergii. Tę smaczną
przekąskę możecie podać niemowlętom od 10. miesiąca. A teraz czas na przepis.
Kaszka ryżowa z musem owocowym
Przygotuj:
- ulubiony mus owocowy dziecka w słoiczku,
- 10 miarek kaszki ryżowej dla niemowląt,
- 5 miarek mleka modyfikowanego rozrobionego w więcej niż pół szklance wody przegotowanej,
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w łyżce chłodnej i przegotowanej wody,
- ½ łyżeczki cukru.
Sposób przyrządzenia:
Ciepłym mlekiem zalej kaszkę ryżową i dokładnie wymieszaj. Owocowy
mus przelej do rondelka. Dodaj do niego rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną
oraz cukier. Całość zagotuj. Gdy mus i kaszka przestygną, przełóż je warstwami
do miseczki – najpierw warstwa kaszki, a następnie musu i kolejna warstwa
kaszki i musu. Kaszka z owocami gotowa!
Dla ułatwienia, mus można zwyczajnie wymieszać z kaszką lub
zrobić po jednej warstwie musu i kaszki. Danie podajemy letnie. Najlepiej, by
maluszek spożył je od razu po przyrządzeniu.
Zamiast musu owocowego, możesz użyć jabłuszka. Należy je
dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce lub posiekać w drobną kostkę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze