Jak zrobić masło orzechowe?
PATRYCJA • dawno temu

Twoje dziecko uwielbia ulicę sezamkową i nabrało ochoty na
masło orzechowe? Zamiast biec do sklepu po słoiczek upragnionego kremu zróbcie własny.
Wspólne gotowanie to dla dzieci prawdziwa frajda. Pozwól mu towarzyszyć ci w
kuchni pamiętając o zasadach bezpieczeństwa.
Składniki
½ szklanki migdałów lub orzechów,
½ szklanki orzechów nanerczowych,
½ szklanki
zgrillowanych orzechów laskowych,
½ szklanki masła arachidowego,

2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
½ łyżeczki gruboziarnistego, nierafinowanego cukru.
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni. Orzechy rozłóż
na blasze i włóż do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjmij i odczekaj, aż
trochę ostygną. Włóż orzechy do malaksera i je rozdrobnij. Następnie dodaj
masło arachidowe, olej i cukier (niekoniecznie).Miksuj do czasu uzyskania jednolitej masy
kremowej. Podawaj z gorącymi tostami lub użyj do kanapek z dżemem.

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze