Masło czy margaryna?
ALICJA • dawno temuZdania na temat tego co wybrać, a w zasadzie który produkt
jest zdrowszy, wciąż są podzielone. Zarówno masło jak i margaryna posiadają
swoje zalety i wady. O wyborze produktu powinny decydować wiek i stan naszego
zdrowia.
Masło
Za masłem przemawia fakt, że jest produktem naturalnym. A
to, co naturalne uważane jest za zdrowe. Masło, oprócz tego, że ładnie pachnie
i smakuje, zawiera łatwe do przyswojenia witaminy (A, E i D). Podczas produkcji
nie są dodawane do niego ulepszacze. Co więcej, zawartość soli w maśle jest
mniejsza niż w margarynie. Wadą jest gęsta konsystencja, która utrudnia rozsmarowanie
masła na kanapce oraz dość wysoka zawartość cholesterolu (w porównaniu z
margaryną). Masło wybieraj z myślą o dzieciach.
Margaryna
Ze względu na niską zawartość cholesterolu zalecana jest
osobom starszym. Poza tym, margaryna zawiera korzystne dla zdrowia nienasycone
kwasy tłuszczowe. W smaku wiele margaryn dorównuje masłu. Łatwo rozprowadza się
na chlebie. Jej walory podkopują liczne ulepszacze i zwartość soli.
Zdrowe osoby mogą spożywać dowolny produkt, oczywiście w rozsądnych ilościach. Jeśli nadal nie jesteś przekonana, co do tego, który produkt
jest dla ciebie bardziej odpowiedni, kup mix, a najlepiej w ogóle zrezygnuj ze
smarowidła. To będzie najzdrowsza decyzja.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze