Kwasy omega-6
BEATKA • dawno temuNienasycone kwasy tłuszczowe są cenne dla organizmu i korzystnie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Jednym z rodzajów nienasyconych kwasów są kwasy tłuszczowe omega-6. Inna nazwa tych kwasów to kwasy tłuszczowe n-6. Organizm ludzki nie wytwarza sam nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one jednak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy omega-6 muszą być dostarczane z dietą dla zdrowia.
Kwasy nienasycone
Wśród kwasów omega-6 wyróżniamy kwasy: linolowy, gammalinolenowy i arachidonowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy omega-6 znajdują się w oleju słonecznikowym, oleju sojowym, kiełkach pszenicy, oleju z pestek winogron, wiesiołku, oleju kukurydzianym, margarynach miękkich.
Jedną z ważniejszych funkcji nienasyconych kwasów tłuszczowych jest utrzymanie odpowiedniej struktury i funkcji błon biologicznych. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na prawidłowy rozwój dziecka w życiu płodowym, działają korzystnie na rozwój intelektualny i emocjonalny dziecka, zwiększają odporność organizmu. Kwasy te działają przeciwmiażdżycowo, gdyż zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi. Poza tym zmniejszają ryzyko wystąpienia raka sutka, raka prostaty i raka okrężnicy. Równie ważne jak omega-6 są kwasy omega-3.
Rodzaje kwasów omega-6
Kwas linolowy nie jest syntetyzowany przez organizm, przez co musi być dostarczany do organizmu wraz z dietą. Niemniej jednak bardzo rzadko stwierdza się niedobór tego kwasu. Jeżeli już występuje, to zdarza się to u dzieci, które były karmione mlekiem odtłuszczonym oraz u pacjentów odżywianych dożylnie żywieniem pozbawionym tłuszczu. Kwas linolowy znajduje się głównie w tłuszczach roślinnych (np. w oleju słonecznikowym i oleju lnianym). W organizmie ludzkim kwas linolowy konieczny jest do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii.
Kwas linolowy przekształca się w organizmie ludzkim w kwas gammalinolenowy. Proces ten może zostać zaburzony u pacjentów chorych na cukrzycę lub atopowe zapalenie skóry. Niedobory kwasu gammalinolenowego są przyczyną suchej skóry, braku elastyczności skóry, szybszego pojawiania się zmarszczek. Naturalna odporność skóry na szkodliwe czynniki pochodzenia zewnętrznego ulega znacznemu pogorszeniu, przez to uszkodzenia skóry dłużej i trudniej się goją.
Dostarczanie do organizmu kwasu gammalinolenowego zmniejsza i łagodzi objawy cukrzycy. Smarowanie skóry olejami z kwasem tłuszczowym gammalinolenowym działa odmładzająco, likwiduje suchość i zaczerwienienie skóry, zmniejsza podrażnienia i swędzenie skóry, pomaga leczyć egzemę, wypryski alergiczne, trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, zmiany łuszczycowe. Spożywanie kwasów omega-6 ułatwia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, obniża lepkość krwi. Kwas gammalinolenowy znajduje się w nasionach wiesiołka, konopi siewnych, w ogóreczniku lekarskim, spirulinie, nasionach czarnej porzeczki.
Kwas arachidonowy to odpowiednik kwasu arachidowego znajdującego się w orzeszkach ziemnych. Z tego rodzaju kwasu wytwarzane są prostaglandyny, które odpowiadają za regulowanie kurczliwości naczyń krwionośnych i uczestniczą w reakcjach zapalnych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze