Sałatka z brukselki
ALICJA • dawno temuDziś sałatka specjalnie dla przyszłych mam. Jej podstawowym
składnikiem jest bogata w kwas foliowybrukselka. Ta malutka zielona kapusta
posiada wysokie walory odżywcze, ze względu na zawartość witaminy E, K, C,
witamin z grupy B oraz licznych soli mineralnych. Co więcej, jest
niskokaloryczna, dzięki czemu przepis na sałatkę z brukselki wydaje się być
jeszcze bardziej atrakcyjny.
Składniki:
- 40 dag brukselki,
- 20 dag czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki),
- 2 cebule,
- biała część pora,
- 5 dag kiełków słonecznika,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka tymianku,
- pieprz, sól.
Sposób przyrządzenia
Ugotuj brukselkę, odsącz i ostudź. Przekrój główki na pół,
najmniejsze pozostaw w całości. Cebulkę pokrój w piórka i przysmaż na oliwie.
Pora opłucz i pokrój w plasterki. Połącz wszystkie składniki w głębokiej misce,
dopraw solą i pieprzem. Sałatkę możesz podawać jako samodzielne danie lub jako
dodatek do placków ziemniaczanych i potraw z kasz. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze