Ile jest soku w soku?
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuSzklanka soku ze świeżo wyciskanych owoców to bomba witaminowa, jak i… kaloryczna. Skutecznie gaszą pragnienie, jednak nie powinniśmy ich pić zbyt dużo w ciągu dnia.
Soki w kartonach są zdecydowanie najłatwiej dostępne. Możemy wybierać w smakach, producentach, ilościach, a także w cenie. Jednak soku z kartonu nie powinniśmy pić zbyt często. Dlaczego? Bo zawiera dużo cukru, konserwantów i zbędnych kalorii.
Uważać powinny osoby z cukrzycą, a także będące na diecie. Sok z pomarańczy może zawierać nawet cztery razy więcej kalorii, niż jedna pomarańcza. Wszystko przez ukryte cukry i konserwanty, które niekoniecznie sprzyjają naszemu zdrowiu. Często sięgamy po sok chcąc zaspokoić lekkie uczucie głodu. Warto jednak uważać: sok bowiem zaspokoi łaknienie na krótko. Lepiej zjeść jedną pomarańczę i poczekać do obiadu, niż pić szklankę soku.
Nie znaczy to jednak, że soku powinniśmy unikać. Wręcz przeciwnie. Jedna szklanka to bomba witaminowa. Warto jednak pić soki z wyższej półki, które mają więcej „soku w soku”. Często producenci, by ominąć prawo, stosują zamiennie nazwy „nektar” czy „napój”. Oznacza to, że sok jest dość mocno rozcieńczony z wodą (jest go ok. 1/5 opakowania), a reszta to konserwanty, barwniki i sztuczny aromat. Zdecydowanie najlepszy sok to taki, który zrobimy własnoręcznie. Sokowirówka to dobra inwestycja dla osób lubiących sok. Za jej pomocą można tworzyć bukiety smakowe nie tylko z owoców, ale i z warzyw.
Kaloryczność soków (szklanka ok. 220 g)
- Sok z marchwi — 94 kcal
- Sok pomarańczowy – 92 kcal
- Sok z czarnej porzeczki – 116 kcal
- Sok pomidorowy – 30 kcal
- Sok jabłkowy – 50 kcal
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze