Soki dla niemowląt
PATRYCJA • dawno temuSoki dla najmłodszych powstają przede wszystkim z tych owoców i warzyw, które są bogate w witaminę C. Zamiast wydawać fortuny na markowe soczki, starszym niemowlętom możesz przyrządzić taki napój w domu. Wystarczy świeży, dojrzały i ekologiczny owoc. Poniżej przepis na soczek z jabłek i soczek z marchwi.
Sok marchwiowy
Świeżą marchewkę dokładnie wyszoruj szczoteczką do warzyw pod bieżącą wodą. Obierz ją i opłucz. Następnie sparz wrzątkiem i zetrzyj na tartce. Przełóż marchew do gęstego sitka i wyciśnij sok do miseczki za pomocą łyżki. Do soczku możesz dodać 1–2 łyżeczki przegotowanej wody.
Sok jabłkowy
Dojrzałe jabłuszko umyj dokładnie pod bieżąca wodą, obierz ze skórki i sparz warzącą wodą. Zetrzyj je na tartce o drobnych oczkach. Uzyskaną papkę przełóż do sitka o malutki oczkach i za pomocą łyżeczki odciśnij sok do miseczki. Przelej soczek do butelki ze smoczkiem i podawaj dziecku zaraz po przyrządzeniu.
Przydatne rady:
- przyrządzaj soki tylko i wyłącznie ze świeżych i dojrzałych produktów, co do których masz pewność, że nie zostały nafaszerowane niepotrzebną chemią,
- przed przyrządzeniem dokładnie umyj owoce i warzywa, obierz ze skórki, i sparz wrzącą wodą,
- wszystkie naczynia, które będziesz używać do przyrządzenia soczku, powinny być dokładnie umyte, wygotowane lub sparzone wrzątkiem,
- jeśli nie masz gęstego sitka, możesz na jego dno położyć gazę, która zapobiegnie przedostawaniu się kawałeczków startych owoców lub warzyw.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze