Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!
ISABELLE • dawno temuSądzę, że wysyp świeżych i różnego rodzaju jabłek można spokojnie uznać za pierwsze oznaki powoli nadchodzącej jesieni. Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie albo kwaśne. Miąższ jabłka jest sztywny, chrupki i pełny przezroczystego soku. Kolor skórki jabłka występuje w odcieniach zieleni, a gdy dojrzeje również w kolorze żółci lub czerwieni (często połączonych ze sobą). Poza tym dojrzałe wydzielają lekko wyczuwalny, słodkawy zapach. Przy obróbce można je kroić, siekać, ucierać, mielić, gotować, piec, wyciskać z soku lub suszyć. Znane w polskiej kuchnipotrawy z jabłek lub zawierające jabłka to: pieczona kaczka z jabłkami, sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami, szarlotka z jabłkami, jabłka smażone w cieście naleśnikowym, ryż pieczony z jabłkami i cukrem cynamonowym oraz susz wigilijny, czyli kompot gotowany z suszonych jabłek i śliwek. A jak jeszcze możesz wykorzystać jabłka?
Jabłkowe tosty
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną przekąskę, pomyśl o jabłkach! Coś, co z pewnością cię rozgrzeje w chłodne, jesienne popołudnie lub zaspokoi apetyt na słodki deser po obiedzie, to pyszne tosty jabłkowe. Proste do wykonania, bo potrzeba tylko czterech składników.
Składniki:
- 1 kromka pełnoziarnistego chleba,
- 1 łyżka masła z orzeszków ziemnych lub migdałów,
- pół średniego jabłka, pociętego w plasterki,
- cynamon.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Następnie posmaruj kromkę chleba masłem orzechowym. Przykryj wszystko plasterkami jabłka i posyp solidnie cynamonem. Jeśli jabłko jest bardzo kwaśne, polecam także posypać nieco cukrem. Piecz przez 10 minut, aż jabłka zmiękną. Wyjmij i jedz!
Jabłkowe ciasteczka
Przepis ten wykorzystuje recepturę na bananowy chleb z orzechami. Jednak dodanych będzie tu więcej owoców, wobec czego powstaną bananowo-jabłkowe muffiny z żurawiną!
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 1 jabłko,
- 1 szklanka suszonej żurawiny,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ cukru,
- ½ szklanki orzechów,
- szklanka oleju.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do około 150 stopni. Obierz wszystkie trzy banany i rozgnieć je w misce widelcem. Następnie obierz i pokrój w kostkę jabłko, które należy dodać do miski z bananowym puree. Dodaj jajko, żurawinę, cynamon, sól i dobrze wymieszaj widelcem. Dodaj mąkę i cukier, po czym mieszaj wszystko do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę. Teraz wysmaruj olejem blachę do pieczenia muffinów. Uformuj małe kulki i wrzuć na patelnię tak, aby się nie stykały. Wierzch posyp orzeszkami. Piecz babeczki około 20 minut. Po tym czasie muffiny powinny być już dobre, wobec czego wyjmij je z piekarnika i odstaw na trochę, aby się schłodziły. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale zimne też są pyszne!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze