Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!
ISABELLE • dawno temu

Sądzę, że wysyp świeżych i różnego rodzaju jabłek można spokojnie uznać za pierwsze oznaki powoli nadchodzącej jesieni. Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie albo kwaśne. Miąższ jabłka jest sztywny, chrupki i pełny przezroczystego soku. Kolor skórki jabłka występuje w odcieniach zieleni, a gdy dojrzeje również w kolorze żółci lub czerwieni (często połączonych ze sobą). Poza tym dojrzałe wydzielają lekko wyczuwalny, słodkawy zapach. Przy obróbce można je kroić, siekać, ucierać, mielić, gotować, piec, wyciskać z soku lub suszyć. Znane w polskiej kuchnipotrawy z jabłek lub zawierające jabłka to: pieczona kaczka z jabłkami, sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami, szarlotka z jabłkami, jabłka smażone w cieście naleśnikowym, ryż pieczony z jabłkami i cukrem cynamonowym oraz susz wigilijny, czyli kompot gotowany z suszonych jabłek i śliwek. A jak jeszcze możesz wykorzystać jabłka?
Jabłkowe tosty
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną przekąskę, pomyśl o jabłkach! Coś, co z pewnością cię rozgrzeje w chłodne, jesienne popołudnie lub zaspokoi apetyt na słodki deser po obiedzie, to pyszne tosty jabłkowe. Proste do wykonania, bo potrzeba tylko czterech składników.

Składniki:
- 1 kromka pełnoziarnistego chleba,
- 1 łyżka masła z orzeszków ziemnych lub migdałów,
- pół średniego jabłka, pociętego w plasterki,
- cynamon.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Następnie posmaruj kromkę chleba masłem orzechowym. Przykryj wszystko plasterkami jabłka i posyp solidnie cynamonem. Jeśli jabłko jest bardzo kwaśne, polecam także posypać nieco cukrem. Piecz przez 10 minut, aż jabłka zmiękną. Wyjmij i jedz!

Jabłkowe ciasteczka
Przepis ten wykorzystuje recepturę na bananowy chleb z orzechami. Jednak dodanych będzie tu więcej owoców, wobec czego powstaną bananowo-jabłkowe muffiny z żurawiną!
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 1 jabłko,
- 1 szklanka suszonej żurawiny,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ cukru,
- ½ szklanki orzechów,
- szklanka oleju.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do około 150 stopni. Obierz wszystkie trzy banany i rozgnieć je w misce widelcem. Następnie obierz i pokrój w kostkę jabłko, które należy dodać do miski z bananowym puree. Dodaj jajko, żurawinę, cynamon, sól i dobrze wymieszaj widelcem. Dodaj mąkę i cukier, po czym mieszaj wszystko do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę. Teraz wysmaruj olejem blachę do pieczenia muffinów. Uformuj małe kulki i wrzuć na patelnię tak, aby się nie stykały. Wierzch posyp orzeszkami. Piecz babeczki około 20 minut. Po tym czasie muffiny powinny być już dobre, wobec czego wyjmij je z piekarnika i odstaw na trochę, aby się schłodziły. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale zimne też są pyszne!

Najnowsze

Jak sprawdzić, czy mąż wziął kredyt?
MATERIAŁ SPONSOROWANY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze