Sernik bez sera
KAROLINA • dawno temuPomysły niektórych kucharzy potrafią być ponad miarę zaskakujące, co nie oznacza, że niektóre zupełnie na pozór niepasujące do siebie produkty nie mogą świetnie się komponować. Co więcej, większość przepisów kulinarnych jest dziełem nie tylko doświadczenia, lecz także ogromnej wyobraźni, a w końcu zupełnego przypadku. Przykładem może być chociażby historia powstania sałatki Cezara albo czekolady z papryczką chilli. Nikt wcześniej bowiem nie wpadł na pomysł łączenia sardynek z sałatą oraz ostrego smaku papryczki ze słodką czekoladą. Jednak to właśnie taka pasja eksperymentatorska daje nam nieskończone możliwości próbowania coraz to nowych potraw. Najprostszym sposobem na ich tworzenie jest udoskonalanie dobrze znanych dań. Z taką sytuacją mamy do czynienia, mówiąc także o ciastach. Kiedy chwilę się zastanowimy, to uświadomimy sobie, że czasami z danego przepisu bezwiednie wykluczamy jakieś produkty, by w ich miejsce wstawić nowe. I tak właśnie powstał sernik bez sera. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić sernik bez sera na zimno i ciepło.
Sernik na zimno bez sera
Mówiąc o przepisie na sernik, mamy do czynienia z dwoma rodzajami ciast tradycyjnie przyrządzanych na bazie twarogu. Pierwszym z nich jest sernik na zimno bez sera, a więc takie ciasto, które idealnie nadaje się dla pań nieradzących sobie z pieczeniem. Jeżeli nie potrafisz robić domowych wypieków, poznaj poniższy przepis na sernik bez sera.
Do przygotowania sernika na zimno bez sera będziesz potrzebowała następujących składników:
- opakowania biszkoptów,
- 1 galaretki wiśniowej,
- 4 szklanek mleka,
- 2 szklanek śmietany 18%,
- 5 jajek,
- kostki masła,
- ½ szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Mleko trzeba wlać do rondelka i zagotować. W tym czasie rozbijamy jajka i mieszamy je razem ze śmietaną. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodajemy do niego jajka ze śmietaną, cały czas mieszając. Po chwili jajka powinny się ściąć, co da nam serek, który następnie odsączamy na sitku. Miękkie masło natomiast ucieramy razem z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niego powoli wcześniej ostudzony serek. Kiedy połączymy składniki w jednolitą masę, możemy po wyłożeniu blachy biszkoptami wylać ją do formy. Na górę natomiast wylewamy przestudzoną galaretkę.
Sernik śmietankowy
Drugim natomiast rodzajem ciasta jest sernik śmietankowy, lecz nie w wydaniu na zimno, ale pieczony. Jeżeli uważasz, że wiesz wystarczająco dużo na temat wypieków, zapoznaj się z poniższym przepisem na sernik pieczony bez dodatku sera.
Do przygotowania sernika śmietankowego bez sera będziesz potrzebowała:
- 1 kostki masła,
- 2 szklanek mąki pszennej,
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 szklanek cukru pudru,
- 2 budyni śmietankowych,
- 600 ml śmietany 18%.
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną należy przesiać i wyrobić razem z 5 żółtkami, sodą oczyszczoną, 1 szklanką cukru pudru i masłem. Tak przygotowane ciasto wykładamy na nasmarowaną tłuszczem blachę. Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany z budyniami i 1 szklanką cukru pudru. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40–50 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze