5 kulinarnych pomysłów z bobem w roli głównej
ANGELIKA BOROWSKA • dawno temuArtykuł sponsorowany Carrefour.pl
Bób charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i wieloma korzystnymi właściwościami zdrowotnymi. Mimo to nie jest tak często wykorzystywany w polskich kuchniach, jak cukinia czy brokuły. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść bób i co można z niego zrobić!
Właściwości prozdrowotne bobu
Bób to roślina strączkowa, zawierająca znaczną ilość błonnika pokarmowego, witamin, np. K, z grupy B i minerałów, w tym: wapnia, potasu, magnezu, żelaza. Ze względu na wysoką zawartość białka bób może być świetnym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej. Dietetycy zalecają włączenie tego warzywa do diety, ponieważ zawiera niewiele tłuszczu. Jedna szklanka ugotowanego bobu to niecałe 200 kcal – mogą po niego sięgać osoby chcące pozbyć się nadmiernych kilogramów.
Bób daje uczucie sytości na długo i ułatwia pracę jelit. Dodatkowo ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu, a co za tym idzie – również regulacji ciśnienia krwi. Dzięki temu, że zawiera znaczną ilość kwasu foliowego, polecany jest kobietom planującym ciążę. Kwas foliowy ma też ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i układu krążenia. Bób może wspomagać również leczenie anemii.
Pasta z bobu
Bób w kuchni można wykorzystywać na wiele sposobów. Ciekawą opcją jest przygotowanie pasty z bobu, która idealnie nada się do różnego rodzaju kanapek oraz naleśników. Do przyrządzenia smakowitego smarowidła potrzebujesz ugotowanego i obranego ze skórki bobu, koperku, soku z cytryny, pełnowartościowej oliwy z oliwek i przypraw. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj je na jednolitą masę. Na koniec dodaj trochę masła i dobrze wymieszaj je drewnianą łyżką z powstałą pastą.
Sałatka z bobem
Bób świetnie komponuje się z innymi warzywami. Warto połączyć go z brokułami, pomidorami oraz serem feta i komosą ryżową. Taka lekka sałatka, polana miodowym dressingiem, nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie wygląda na stole. Jest zdrowa, pyszna i pożywna.
Kopytka z bobu
Doskonałą propozycją na obiad są kopytka z bobu, posypane serem feta oraz miętą. Przygotowanie tego dania jest proste i zajmie ci niecałą godzinę. Dajemy słowo, że ta potrawa przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom! Przepis na kopytka z bobu oraz na inne dania obiadowe, przekąski i desery znajdziesz na Carrefour.pl.
Kaszotto z bobem
Bób pasuje również do różnych rodzajów mięs. Warto połączyć go z kurczakiem oraz cukinią, szpinakiem, białą cebulką oraz kaszą pęczak, tworząc oryginalne kaszotto. Przygotowanie potrawy opiera się na ugotowaniu bobu, obraniu go ze skórki, podsmażeniu kurczaka i cebulki, a następnie dodaniu kaszy i zalania całości bulionem. Na koniec należy dodać pokrojoną w kostkę cukinię, obrany bób i szpinak. Potrawę przed podaniem posyp startym parmezanem, który dodatkowo wzbogaci smak dania.
Zupa z bobu
Z bobu można przygotować także pyszną, gęstą, kremową zupę. Jak ją zrobić? Ugotuj bób, a następnie obierz go ze skórki. Kolejno sięgnij po pora i ziemniaki, pokrój je w plasterki i podduś na patelni z pokrojoną w kostkę cebulką. Następnie ugotuj bulion warzywny, którym zalejesz warzywa na patelni. Dopraw solą i gotuj wszystko aż do miękkości. Na koniec dodaj obrany bób, dodaj odrobinę mleka i zblenduj całość na gładki krem. Zupę udekoruj natką pietruszki, koperkiem i dodaj do niej domowe grzanki z chleba.
Sezon na bób trwa krótko – zazwyczaj od połowy czerwca do końca sierpnia. Warto więc sięgać po świeże nasiona jak najczęściej, gdyż są skarbnicą wielu składników odżywczych. Jak widzisz, bób możesz wykorzystać do przygotowania wielu oryginalnych dań – wypróbuj nasze propozycje!
Artykuł sponsorowany Carrefour.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze