Pomysły na wielkanocne przekąski z jajkiem w roli głównej
DAMIESA • dawno temuOczywiście jest ono niezbędnym składnikiem świątecznego żurku, ale nie tylko na tym poprzestaniemy przygotowując wielkanocne potrawy. Jajko to symbol życia, narodzenia, więc w tym wyjątkowym dniu potraw z jego wykorzystaniem powinno znaleźć się co najmniej kilka.
Tradycyjne jajka w majonezie znajdą się z pewnością w tym roku na wielu Polskich stołach. A jakby tak przygotować je nieco bardziej pomysłowo?
Oto kilka pomysłów na przystawki z jajkiem:
Jajka faszerowane, czyli „łódeczki” – przygotowanie takiej przekąski jest bardzo proste bo wybrane składniki należy zmieszać z drobno posiekanym żółtkiem jaja (które wcześniej wydrążamy z połówek), a następnie połączyć z majonezem i włożyć do połówek białek. Składnikami, które możemy wykorzystać są ryby np. tuńczyk, mięso np. szynka, warzywa, czy ser żółty, a nawet grzyby — najlepiej pieczarki. Całość oczywiście przyprawiamy dla smaku solą i pieprzem i dekorujemy ziołami np. natką, koperkiem, czy szczypiorkiem (można je też dodać do farszu). Jajka będą ładnie wyglądać, jeśli na czubek farszu postawimy kleksa z ketchupu, położymy ząbek papryki, szczyptę kawioru, czy plasterek oliwki. Bardzo świątecznie jajka będą wyglądać, gdy przyozdobimy je gałązką tymianku.
Ciekawym pomysłem są także jajka faszerowane w skorupce z migdałami, który znalazłam na blogu Every Cake You Bake.
Kotlety jajeczne– aby je wykonać wystarczy zmieszać rozdrobnione jajka na twardo z przetartymi na tarce ziemniakami (lub namoczoną wcześniej w mleku bułką) i zeszkloną cebulką. Następnie do tak przygotowane masy należy dodać 2 jajka surowe, szczypiorek, przyprawić całość solą i pieprzem, uformować kotleciki i smażyć na patelni na oleju, aż osiągną ładny, złocisty kolor. Można też dodać panierkę z bułki tartej. Jeśli chodzi o ich serwowanie, to najlepiej smakować będą polane śmietaną, lub jogurtem naturalnym z dodatkiem ziół i paletą świeżych warzyw oraz np. sosem pieczarkowym.
Jajka w koszyczkach – przepis ten polega na umieszczeniu prostej warzywnej sałatki i jajka na cieście w formie placków z lekko wywiniętymi ku górze brzegami. Dobór warzyw zależy od nas. Możemy więc wykorzystać połączenie marchewki z groszkiem, pietruszkę, seler, pora, czy nawet pomidory z serem żółtym. Do całości dodajemy posiekane jajko i majonez. Na górę warto dodać plasterek jajka, a na sam czubek kawior. Całość można też udekorować natką, lub szczypiorkiem.
Równie nietuzinkową przekąską mogą być także jajka w koszulkach kładzione na cebulowych talarkach, na które przepis znajdziecie na blogu Olive and Flour.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze