Jak przyrządzić sushi?
DAMIESA • dawno temu

Potrawa japońska o bardzo charakterystycznym smaku, serwowana zwykle w restauracjach jest bardzo prosta do wykonania. Czego potrzebujemy? Odpowiednich składników i dobrych chęci, by ją przyrządzić. W lekcji pomoże prezentowany filmik, który pokazuje jedną z technik wykonania sushi. Noto zaczynamy!Naszykujcie sobie:
Krótkoziarnisty ryż
Algi prasowane
Nadzienie ( ryba + np. owoce awokado, ogórek, krewetki)
Sos sojowy
Wasabi
Marynowany imbir
Matę bambusową do formowania rolek
Ryż powinien być klejący się, warto więc po ugotowaniu zmieszać go z octem ryżowym, solą i cukrem. Potem układamy go na rozwiniętej macie z wodorostów, a na nim rybę, cienko pokrojone awokado, czy ogórek. Krawędzie wzdłuż wodorostów smarujemy wasabi. Na koniec rolujemy matę i kroimy na małe porcje. I gotowe!

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze