Quesadilla - przepis
DAMIESA • dawno temuTo lekkie i niezwykle smaczne danie kuchni meksykańskiej daje nam spore pole do poeksperymentowania ze składnikami farszu. Pszenna tortilla z pożywnym nadzieniem to świetna przekąska. Potrawę tę możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej.
Tortilla z mięsem i warzywamijest niezwykle prosta w przygotowaniu, a prawdopodobieństwo niepowodzenia w czasie jej przyrządzenia jest naprawdę znikome. Wystarczy tylko zastanowić się, jakie składniki wybrać do farszu, bo gotowe płaty tortilli kupisz w każdym supermarkecie. Wystarczy więc je lekko podsmażyć na patelni lub grillu.
Do farszu proponuję użyć kawałków kurczaka, ser żółty cheddar, pomidory, czerwoną fasolkę, kukurydzę oraz cebulkę. Jeśli chodzi o przyprawy, możemy wykorzystać tutaj oregano oraz sól i pieprz. Koneserzy ostrych smaków mogą także pokusić się o dodanie papryczki chili. Cebulkę trzeba zeszklić na patelni, pomidorki sparzyć i zdjąć skórkę, a ser żółty zetrzeć na tarce. Następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i gotowe!
Lekko ciepłą tortillę kroimy w trójkąty, tak jak pizzę. Po włożeniu farszu do środka należy je pozawijać dokładnie tak, jak robimy to w przypadku pierogów, a następnie podsmażyć lekko na patelni, by ser mógł się rozpuścić, a farsz nabrał aromatu. To meksykańskie danie podajemy z lekko pikantnym sosem salsa lub kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze