Składniki:
1 pierś kurczaka, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka białej fasoli, 1 puszka kukurydzy i 1 puszka groszku, 1 papryczka chili, 1/2 czerwonej papryki, fix do kurczaka po meksykańsku Knorr, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki keczupu, szczypta oregano i bazylii suszonej, szczypta curry, mała łyżeczka mielonego chili, łyżka mielonej papryki, sól i pieprz, olej, 1 paczka ryżu.
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przez chwilę podsmażać, następnie dodać: fasolę czerwoną i białą oraz groszek i kukurydzę. Podlać 1 szklanką wody i gotować, mieszając, przez 15 min. Następnie dodać przyprawy, przecier i keczup oraz fix meksykański zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Wszystko starannie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Gotowanie ryżu na sypko: wziąć większy garnek, nalać 1/2 garnka wody, osolić 1 łyżką stołową soli i dodać 2 łyżki oleju. Na gotującą się wodę wsypać ryż. Gotuje się podobnie jak makaron.
Potrzebne przybory:
garnek do ryżu, duża patelnia lub duży rondel, sitko do ryżu, nóż i deska do krojenia
Jak podawać?
Podawać z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | Piter mistrz Kuczera |