Składniki:
- 2-2,5 szklanki ryżu sypkiego (nie z torebki),
- 40 dkg miesa mielonego - może być wołowina, wieprzowina, cielecina albo indyk,
- 20 - 25 dkg sera żółtego,
- 1 koncentrat pomidorowy 30% albo 20% w słoiczku,
- 1 puszka fasolki szparagowej ciętej,
- 1 mała cebula.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotowac w lekko osolonej wodzie. Mięso podziabać tak żeby nie było pozbijane w grudki i podsmażyć. Pokroić cebulkę w plasterki i podsmażyć tak żeby się zrobiła złocista. Ser żółty zetrzeć na wiórki. Ugotowany ryż wysypać na dno naczynia lub foremki i przygładzić. Rozsmarować koncentrat pomidorowy po warstwie ryżu i posolić. Na to wysypać usmażone mięso i cebulkę. Potem wysypać na to fasolkę i posypać wszystko serem żółtym. Piec w 200 stopniach przez około 30 min.
Potrzebne przybory:
Potrzebne naczynie żaroodporne albo foremka do pieczenia z folii aluminiowej.
Uwagi:
Dla tych co nie lubią cebuli, może być wersja bez cebuli - też pycha. Ryż powinien być sypki bo z torebki się skleja podczas pieczenia. Koncentrat najlepszy z Łowicza.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Autor | puchatek77 |