Ciasto amoniakowe z jabłkami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- 20 dkg margaryny,
- 20 dkg cukru,
- 60 dkg mąki,
- 2 jaja,
- 1,5 łyżeczki amoniaku,
- 5 łyżek mleka lub śmietany,
- cukier waniliowy.

Składniki na masę jabłeczną:
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu (wg uznania).

Polewa:
- 1 kostka margaryny,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody.

Jak przyrządzić?

1)Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Upiec 2 duże placki i jeden mały (na złocisty kolor).

2)1 kg jabłek obrać, pokroić na ćwiartki i smażyć z łyżką cukru, o ile są jabłka kwaśne dodać 1 łyżeczkę cynamonu.

3) Po ostudzeniu jabłek wkruszyć mały placek i wymieszać.

4) Przełożyć dwa duże placki masą jabłeczną (stronami zewnętrznymi do masy).

5) Ugotować polewę, ostudzić i polać ciasto, można posypać wierzch wiórkami kokosowymi, lub posiekanymi orzechami.

Potrzebne przybory:

Ochota na dobre ciasto, sprawne ręce, stolnica, blaszki do ciast, rondel do smażenia jabłek, rondel na polewę.

Uwagi:

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień po wykonaniu.
Placki amoniakowe pieką się dość szybko, należy często podglądać (w trakcie pieczenia), po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika.
Życzę smacznego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Autorczama

Ciasto amoniakowe z jabłkami: Podobne przepisy

Ciasto amoniakowe z jabłkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy