Składniki:
Ciasto:
- 20 dkg margaryny,
- 20 dkg cukru,
- 60 dkg mąki,
- 2 jaja,
- 1,5 łyżeczki amoniaku,
- 5 łyżek mleka lub śmietany,
- cukier waniliowy.
Składniki na masę jabłeczną:
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu (wg uznania).
Polewa:
- 1 kostka margaryny,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
1)Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Upiec 2 duże placki i jeden mały (na złocisty kolor).
2)1 kg jabłek obrać, pokroić na ćwiartki i smażyć z łyżką cukru, o ile są jabłka kwaśne dodać 1 łyżeczkę cynamonu.
3) Po ostudzeniu jabłek wkruszyć mały placek i wymieszać.
4) Przełożyć dwa duże placki masą jabłeczną (stronami zewnętrznymi do masy).
5) Ugotować polewę, ostudzić i polać ciasto, można posypać wierzch wiórkami kokosowymi, lub posiekanymi orzechami.
Potrzebne przybory:
Ochota na dobre ciasto, sprawne ręce, stolnica, blaszki do ciast, rondel do smażenia jabłek, rondel na polewę.
Uwagi:
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień po wykonaniu.
Placki amoniakowe pieką się dość szybko, należy często podglądać (w trakcie pieczenia), po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika.
Życzę smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | czama |