Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki,
- 150 g cukru,
- 150 g margaryny,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 jajo.
Biszkopt:
- 4 jaja,
- 1 szkl. cukru,
- 1 łyżka wody,
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 3 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 250 g masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto kruche:
Przesiać mąkę, posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować. Piec na złoty kolor.
Biszkopt:
Całe jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać przesianą mąkę mieszając łyżką. Wyłożyć na blachę. Piec ok. 30 min.
Krem:
Z mleka, mąki i mąki ziemniaczanej ugotować budyń. Na gorąco utrzeć z masłem. Gorącym kremem przekładać placki ( miodowy, biszkopt, miodowy ). Ciasto oblać polewą czekoladową.
Uwagi:
Ja polewam roztopioną na parze gorzką czekoladą rozrzedzoną wodą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | dana |