Składniki:
CIASTO:
- 4 jajka,
- 2 żółtka (zostaną z jajek na bezę),
- 6 łyżek wody,
- 1 szkl cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1,5 szkl mąki,
- 1 margaryna,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- bakalie albo cynamon,
- tabliczka czekolady,
- dżem albo powidła.
BEZA:
- 10 dag kokosu,
- 2 białka,
- 3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Żółtka, wodę, cukier,kakao utrzeć, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Roztopioną margarynę ostudzić i połączyć z utartą masą. Białka ubić, połączyć z ciastem dodać bakalie. Prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wlać ciasto do blachy. Następnie na ciasto układać dżem małymi kupkami. BEZA: białka ubić na sztywno z cukrem, delikatnie połączyć z kokosem. Bezę układać na uprzednio nałożony dżem. Piec ok 40 min w temp 180 stopni. Po ostudzeniu polać ciasto roztopioną czekoladą. Smacznego!
Jak podawać?
Najlepiej do kawy ale nie tylko.
Uwagi:
Z wierzchu ciasto można posypać odrobiną kokosu (na czekoladę).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Zocha |