Składniki:
- kawałki pszennego pieczywa (nie muszą być świeże),
- pomidory z puszki (całe w sosie),
- jajka świeże,
- jogurt naturalny,
- odrobina soli,
- swieżo posiekana bazylia i oregano,
- odrobina pieprzu kajeńskiego,
- oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
W miseczce bełtamy dwa jaja z łyzką joguru, w drugiej rozgniatamy widelcem pomidora z puszki, dodając zioła oraz przyprawy. Zawartość obydwu miseczek łączymy, w tej miksturze moczymy każdy kawałek pieczywa i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy do uzyskania złotego koloru, podajemy gorące.
Można je posmarować serkiem śmietankowym z czosnkiem albo posypać tartym serem. Palce lizać!!!
Uwagi:
Inna odmianą są grzanki na słodko, wtedy zamiast pomidorów dodaję więcej jogurtu i to owocowego, nie daję przypraw lecz odrobinę cukru, może być wanilia.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | chyba dość wysoka |
Autor | Agnosis |