Składniki:
- 6jajek,
- 25dag margaryny,
- 2szkl cukru,
- 2szkl mąki ziemniaczanej,
- 6 pełnych łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek oleju,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu.
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z cukrem,po czym wbijać kolejno jajka. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia,wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wlać ciasto do sporej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 40-50 min w temp 175 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Koniecznie trzeba użyć margarynę w kostce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | nini |