Składniki:
- cukinia (ok. 300 g),
- jajko,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki tartego żółtego sera,
- 3 łyżki bułki tartej,
- olej do głębokiego smażenia,
- sól,
- pieprz,
- mięta (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Umytą cukinię ze skórką zetrzeć na tarce o grubuch oczkach (popularne łezki). Posolić, dobrze wymieszać i przełożyć na siteczko, żeby ładnie puściła sok, a następnie bardzo dobrze odcisnąć. Wymieszać dokładnie cukinię z rozkłóconym jajkiem, żółtym serem, , szczyptą soli, pieprzu, kruszonej mięty (niekoniecznie) i bułką tartą. Łyżką kłaść na gorący olej, formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na ładny, złocisty kolor.
Mięta może być ta z herbatki ekspresowej Herbapolu, sprawdza się znakomicie.
Jak podawać?
Najlepiej na ciepło, zaraz po usmażeniu, choć i zimne są równie smaczne. Moja siostra je pałaszuje z ketchupem, ja natomiast wolę bez dodatków- specyficzny smak nie jest wtedy niczym przytłumiony.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Autor | KASIA |