Składniki:
- 4 lub 5 średniej wielkości pomidory,
- ser FETA,
- świeża bazylia (może być też suszona),
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Pomidory kroimy wedle uznania np. w kostkę i ładujemy do salaterki. Połowę sera FETA kroimy w kostkę i do salaterki. Bazylię siekamy i obficie ładujemy do salaterki(tak samo robimy z suszoną bazylią, ale bez siekania). Na koniec wyciskamy lub siekamy ząbek czosnku i dodajemy do całości(zostawiamy na jakieś 10 min coby wszystko przesiąkło odrobinę czosnkiem). Całość można polać oliwą z oliwek, ale bez tego też jest smaczne.
Uwagi:
Można też dodać oliwki zielone, pokrojony w kostkę ogórek gruntowy, algo nawet dwa(wedle uznania), pół czerwonej papryki (albo ćwierć). Wychodzi nieco drożej ale warto spróbować. Aha, i nie oszczędzamy bazylii, musi być jej sporo.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Ko |