Składniki:
CIASTO:
- 3 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 margaryny {mogą być zwykłe),
- 8 jajaek,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kako (najlepiej holenderskie),
- 1 kg jabłek.
KREM:
- 1 budyń,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1 margaryna Kasia.
POLEWA:
- 1 czekolada,
- 3 łyżki mleka.
Jak przyrządzić?
CIASTO:
Margarynę i cukier miksujemy na kremową masę, następnie dodawać po jednym jajku ciągle mieszając,po dodaniu ostatniego jajka miksujemy jeszcze 1 mniutę. Po tym czasie wsypujemy całą mąke( wcześniej prześianą i wymieszaną z proszkiem). Na wolnych obrotach mieszamy wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kako i mieszamy do uzyskania koloru.
Następnie ciemną mase nakładamy na białą. Na ciasto układamy jeszcze pokrojone na 8 jabłak nedno za drugim. PIECZEMY OKOŁO 1 GODZINY W TEP 180 C.
KREM: Budyń gotujemy na WODZIE Z godnie z opakowaniem. Zarsa po ugotowaniu wyspujemu galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia. KAsię miksujemy na białą masę idodajeny po łyszce zimnego budyniu. masa powina być lekko żułtawa.NA CHŁODNE CIASTO NAKŁADANY KREM I POLEWAMY POLEWĄ ZYGZAKI.
Potrzebne przybory:
Mikser, miska, łyżka, ręce, prostokątna blaszka.
Jak podawać?
Na talerzyku, pokrojone w kwadraciki.
Uwagi:
PO SOŃCZENIU CIASTO WKŁADAMY DO LODÓWKI NA CO NAJMIEJ 2 GODZINY A POTEJ JEMY.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | PTYŚ |