Składniki:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki,
- 5 żółtek,
- 0,5 szklanki cukru,
- 25 dag margaryny,
- 1 proszek do pieczenia,
- powidło śliwkowe.
Piana:
- 5 białek,
- 3/4 szklanki cukru,
- kisiel (np.wiśniowy),
Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier i wsypać kisiel (sam proszek).
Jak przyrządzić?
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 części.Jedną część rozwałkować na blasze i posmarować powidłem. Następnie do jednej z dwóch pozostałych części ciasta dodać kakao. Na ciasto posmarowane powidłem skubać kawałki ciasta ciemnego, potem łyżką dawać pianę i na koniec skubać ostatnią pozostałą jasną część ciasta. Całość piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Madziczek |