Składniki:
- 2kg ryby słodkowodnej: leszcz, płoć, sieja lub każda inna z Polskich jezior,
- ocet 0,5 l,
- cebula 1kg,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 listek laurowy,
- ziele ang.,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki stołowe cukru [duże],
- sporo pieprzu,
- 1 łyżeczka soli.
Jak przyrządzić?
Rybe smażymy tradycyjnie obtaczaną w mące na oleju następnie na tym samym oleju lekko obsmażamy cebule w krążkach. Gotujemy ocet 0.5 l z 1,5 lwody , pieprzem ,cukrem,solą,listkiem,zielem,czosnkiem,marchewką,pod koniec gotowania dodajemy 4plastry cytryny ze skórką .Całe gotowanie 5 minut.Rybe układamy w naczyniu ,na rybe usmażona cebulka,wyjęta z octu marchew i cytryna ,octem schłodzonym z całą resztą zalewamy rybe i po 20 zostawiamy na dobę.
Potrzebne przybory:
Patelnia, gar, ogromny słoik lub wiadro.
Jak podawać?
Na biwaku rękoma prosto z naczynia gdzie rybka dochodziła.
Uwagi:
Ro rybki konieczny dodatek w postaci kielonka dobrej "CZYSTEJ". Najlepiej smakuje rybka przez siebie złapana.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | Piotrlis |