Ocet a odchudzanie
DAMIESA • dawno temuPonoć stosowała go Kleopatra, by na długo zachować szczupłą sylwetkę. Jakie jest działanie tej spożywczej przyprawy na nasz organizm i przede wszystkim, czy mitem jest stwierdzenie, że ocet odchudza?
Ocet winny a odchudzanie
Przyspiesza spalenie tkanki tłuszczowej, redukuje cellulit i pobudza przemiany metaboliczne. To naturalny wspomagacz odchudzania, który ponadto zawiera w sobie cenne pierwiastki, takie jak: potas, sód czy wapń oraz składniki mineralne. Pozwala pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, także hamuje apetyt, co jest pomoce w utrzymaniu diety.
Ocet jabłkowy a odchudzanie
Jest bogaty w mikroelementy, których nasz organizm potrzebuje, i składniki mineralne niezbędne dla zdrowia. Jest także pomocny w odchudzaniu. Dzieje się tak za sprawą pektyny, czyli składnika, który reguluje procesy trawienia, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, usuwa złogi i skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Wiążąc tłuszcze przyczynia się do stopniowej redukcji wagi. Stosowanie octu jabłkowego nie jest jednak polecane osobom borykającym się z problemami żołądkowymi.
Oba rodzaje zatem warto dodawać np. do warzywnych sałatek czy dań mięsnych, by tym sposobem pomóc sobie w walce z nadmierną tuszą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze