Ocet jabłkowy wspomaga odchudzanie
MARTA MALARSKA • dawno temuSkuteczne narzędzie walki z zalegającymi pod skórą wałeczkami tłuszczu może znajdować się nie w złożonych i czasami mocno podejrzanych środkach dostępnych w aptekach, ale znacznie bliżej – w zasięgu domowej spiżarni. Japońscy naukowcy udowodnili, że ocet jabłkowy, stosowany w marynatach, sosach i dressingach do sałatek, może pomóc w walce z nadmiarem kilogramów. Badacze dowodzą, że główny składnik octu, którym jest kwas octowy, uaktywnia działanie genów pomagających zwalczyć nadmiar tłuszczu.
Już w starożytnej medycynie ludowej ocet był uważany za skuteczne lekarstwo na wiele chorób. Współczesna medycyna stopniowo zaczyna potwierdzać niektóre z tych poglądów. W ostatnich latach udowodniono m.in., że kwas octowy może obniżać ciśnienie oraz poziom cukru we krwi.
Badania przeprowadzone przez japońskich naukowców polegały na wydzieleniu dwóch grup myszy. Obu z nich podawano pożywienie bogate w tłuszcze nasycone, które przyczyniają się do szybkiego wzrostu masy ciała. Jednocześnie pierwszej grupie podawano przez rurkę poprowadzoną do żołądka ocet kuchenny, zaś drugiej grupie – wodę. Posiłki zjadane przez wszystkie gryzonie były podobnej wielkości, czyli podawanie octu nie zmniejszało poziomu łaknienia odczuwanego przez zwierzęta. Mimo stosowania tej samej diety, myszy, którym podawano ocet, znacząco wolniej przybierały na wadze. Masa tłuszczu była u nich średnio o 10 proc. mniejsza niż u gryzoni, którym podawano wodę. Badacze wyjaśniają, że prawdopodobnie kwas octowy uaktywnia działanie genu, produkującego białka zwalczające nadmiar tłuszczu w organizmie.
Źródło: medycyna24.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze