Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego
7. Zdrowy ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy to składnik obecny w gospodarstwach domowych od wielu lat. W czasach starożytnych był on z powodzeniem wykorzystywany do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Poznaj cenne dla zdrowia właściwości octu jabłkowego.
6. Jest niskokaloryczny
Charakterystyczny, ostry smak octu jabłkowego czyni go doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Za jego pomocą można znacząco wzbogacić smak żywności. Co więcej, ocet jabłkowy to produkt niskokaloryczny, który sprzyja odchudzaniu.
5. Zawiera silne przeciwutleniacze
W składzie octu jabłkowego znajdują się cenne dla organizmu przeciwutleniacze, które wykazują właściwości przeciwzapalne i ochronne w stosunku do układu krwionośnego. Obecność w codziennej diecie tego składnika może uchronić organizm przed wystąpieniem wielu chorób.
4. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne
Zawarty w occie jabłkowym kwas octowy może zwalczać niektóre szczepy bakterii lub zapobiegać ich namnażaniu. To z kolei może zapobiec rozwojowi infekcji w organizmie.
3. Zwalcza infekcje grzybicze
Od wielu lat ocet był z powodzeniem wykorzystywany do zwalczania infekcji grzybiczych. Wykazuje on bowiem właściwości zakwaszające organizm, a to z kolei uniemożliwia grzybom i drożdżom odpowiedni rozwój.
2. Może obniżyć poziom cukru we krwi
Ocet jabłkowy zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę oraz przyczynia się do znaczącego obniżenia glukozy we krwi. Z tego względu ocet ten powinien stanowić stały element diety osób chorujących na cukrzycę.
1. Wspomaga odchudzanie
Ocet jabłkowy obniża poziom cukru we krwi, a tym samym zmniejsza apetyt i chęć na podjadanie między posiłkami. Dzięki temu może się on przyczynić do szybszej utraty nadmiernych kilogramów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze