Dieta proteinowa
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuDieta proteinowa, zwana także dietą Dukana, zdobyła rzesze zwolenników na całym świecie. Osoby ją stosujące deklarują szybki ubytek zbędnych kilogramów przy jednoczesnym zachowaniu energii i dobrego samopoczucia. Czy jednak dieta rzeczywiście jest skuteczna i bezpieczna?
Białka
Proteiny są niezbędnym składnikiem diety — dostarczone wraz z pożywieniem, organizm wykorzystuje do odbudowy tkanek, które uległy „zużyciu” (np. złuszczonego naskórka), a także do syntezy hormonów i ciał odpornościowych (bez nich nasza odporność jest osłabiona i łatwiej zapadamy na choroby). Białka wpływają także na stan równowagi kwasowo-zasadowej. Jaja, mięso, wędliny, ryby i sery, będące źródłami pokarmowymi białek, powodują zakwaszenie organizmu. Znaczenie protein wiąże się także z wywieraniem wpływu na ciśnienie tętnicze krwi. Dieta proteinowaczyli wysokobiałkowa przyczynia się do podniesienia jego wartości.
Dieta proteinowa — zasady
Dieta proteinowa składa się z czterech następujących po sobie faz. W pierwszej fazie spożywa się produkty białkowe: mięso, ryby, jaja, owoce morza, chudy nabiał, odtłuszczone wędliny. Dodatkowo można pić wody mineralne o ograniczonej zawartości sodu (pierwiastek ten przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie i tworzenia obrzęków), herbatę, kawę, czy herbatki ziołowe. W II fazie do diety można włączyć warzywa.Dieta proteinowana tym etapie polega na naprzemiennym spożywaniu warzyw z produktami białkowymi, lub samych pokarmów białkowych. Gdy uzyskamy wymarzoną masę ciała, możemy przejść do fazy III, która ma pozwolić na jej utrzymanie na stałym poziomie. W tej fazie dietę poszerza się o nowe produkty, między innymi: owoce, czy chleb. Wykaz dozwolonych produktów znajdą Państwo w książce: „Nie potrafię schudnąć”, dr. Pierre’a Dukana (Wydawnictwo Otwarte, 2009). Faza IV, jest etapem stabilizacji masy ciała. Przechodzi się do normalnego, zdrowego sposobu odżywiania, stosując się do reguły, iż przez jeden dzień w tygodniu będziemy spożywali same produkty białkowe.
Dlaczego skuteczna?
Założenie diety proteinowej jest proste — białko ma wykazywać efekt „odtłuszczający”. Polega on na tym, iż organizm zużywa spore ilości energii na strawienie i przyswojenie białka. W przypadku niedostatecznego dostarczenia energii (w postaci węglowodanów i tłuszczów), białko wykorzystywane jest do celów energetycznych – służy jako źródło energii. Co więcej, zastosowana dieta ma oszczędzać przed zużywaniem własne białka ustrojowe i powodować, iż organizm czerpie energię ze zmagazynowanych zapasów w postaci tkanki tłuszczowej. Duże ilości białka w diecie powodują także przyśpieszenie przemiany materii.
Niebezpieczeństwa
Dieta proteinowamoże nieść ze sobą także zagrożenia. Stosować ją powinny osoby zdrowe (np. ilość białka powinna podlegać ograniczeniom w przypadku niektórych chorób - nerek, czy wątroby). Nie jest wskazana także osobom, które cierpią z powodu zaparć, gdyż duże ilości białka mogą potęgować ten problem. Dieta wysokobiałkowa może być niebezpieczna dla osób z nadciśnieniem tętniczym, gdyż duże ilości białka wpływają na podniesienie ciśnienia. Długotrwałe wykluczenie z diety: owoców, warzyw, produktów zbożowych i tłuszczów może skutkować niedoborami witamin i składników mineralnych. Pewne ilości węglowodanów są potrzebne do prawidłowej pracy mózgu. Przy długotrwałym spożywaniu nadmiernych ilości protein, dochodzi do przesunięcia równowagi kwasowo-zasadowej, w kierunku odczynu kwaśnego, gdyż produkty o działaniu przeciwnym, zasadowym — warzywa, owoce i ziemniaki, są wykluczone z diety (przez pewien czas). Zbyt dużo białek to także dodatkowe obciążenie dla nerek i wątroby, gdyż narządy te biorą udział w ich metabolizmie.
Źródło: abcZdrowie.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze