Bóle głowy, zajady, wzdęcia. Dlaczego je miewasz? My wiemy!
ANITA OSTROWSKA • dawno temuPo długiej zimie robimy porządek nie tylko w szafie, ale często i w życiu. Wiosna to dobry moment na zmiany, zwłaszcza gdy organizm sam podpowiada nam, że tych zmian potrzebuje. Jak odczytywać jego sygnały, by poprawić nie tylko wygląd, ale i samopoczucie?
Bóle głowy mogą być oznaką zbyt małej ilości wypijanych płynów. Warto też zwrócić uwagę na ich rodzaj. Jeżeli ból dokucza mimo odpowiedniego nawadniania organizmu, to być może jest on wywołany spożywaniem czekolady, owoców cytrusowych, czerwonego wina, serów – zwłaszcza żółtych, napojów z kofeiną (kawa, tradycyjna czarna herbata) czy przetworzonej żywności zawierającej glutaminian sodu lub syntetyczne substancje słodzące.
Zajady w kącikach ust, przesuszona skóra czy problemy z paznokciami to efekt niedoborów składników odżywczych. W tym wypadku konieczne jest wzbogacenie diety w:
produkty białkowe np. kurczak, indyk, chuda wołowina, ryby (również tłuste), owoce morza, jajka, a także produkty mleczne − mleko, jogurt, kefir, chudy twaróg,produkty skrobiowe np. kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, ryż brązowy, razowy makaron, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo,różnego rodzaju warzywa i owoce,orzechy, pestki, nasionka,dobrej jakości oleje np. olej lniany, oliwa z oliwek.
Obrzęki w kostkach, łydkach, czasami również na palcach dłoni są skutkiem siedzącego trybu życia. Skutecznym rozwiązaniem w tym wypadku może być krótka przerwa oraz kubek naparu z pokrzywy.
Wzdęcia i uczucie pełności mogą nam dokuczać na skutek złej techniki jedzenia oraz spożywania ciężkostrawnych produktów np. dań smażonych, wysoko przetworzonej żywności. Warto ustalić, które produkty są przyczyną dolegliwości.
Źródło: informacja prasowa Anna Zamecka, Iwona Juszczuk na podstawie porad specjalisty ds. żywienia, dietetyka Halszki Sokołowa, eksperta marki Zagrodowy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze