Jedzenie, które powoduje wzdęcia
10. Wzdęcia
Mniej więcej jedna na pięć osób regularnie cierpi na wzdęcia. Są one związane z nagromadzeniem się dużej ilości gazów w jelitach.
9. Wzdęcia niweczą efekty diety?
Bez względu na to, ile kilogramów stracimy w trakcie diety odchudzającej, wzdęcia mogą niekorzystnie wpłynąć na wygląd sylwetki. Przepełnione gazami jelita sprawiają, że brzuch zaczyna odstawać i ciężko jest się zmieścić w ulubione jeansy. Można ograniczyć występowanie wzdęć poprzez eliminację niektórych produktów w diecie. Zastanawiasz się jakich?
8. Mleko
W mleku zawarta jest laktoza, która zazwyczaj jest ciężko trawiona przez organizm dorosłego człowieka. Jest to związane z niedostateczną ilością laktazy – enzymu niezbędnego do strawienia laktozy. Konsekwencją tego może być silna bolesność brzucha i wzdęcia bezpośrednio po spożyciu mleka.
7. Pszenica
W pszenicy zawarty jest gluten, który ostatnimi czasy często jest źle tolerowany przez układ pokarmowy wielu osób. W tym przypadku spożycie produktów zawierających pszenicę kończy się wzdęciami, a nawet biegunką. Coraz więcej osób odkrywa u siebie wrażliwość na ten składnik i musi wyeliminować go z codziennej diety.
6. W jaki sposób samodzielnie ocenić wrażliwość na gluten?
Możesz spróbować na jakiś czas wyeliminować z diety produkty spożywcze zawierające w składzie gluten. Po upływie miesiąca zauważysz, czy problem wzdęć i dyskomfort ze strony układu pokarmowego przeminęły, czy też nie.
5. Zamienniki cukru
W składzie wielu produktów spożywczych znajdują się niskokaloryczne substancje słodzące inne niż cukier, np. mannitol czy xylitol. Jednak ich nadmiar w codziennej diecie może wywołać dyskomfort ze strony układu pokarmowego – w tym efekt przeczyszczający.
4. Guma do żucia
W trakcie żucia gumy nieświadomie połykamy powietrze. To z kolei może się przyczynić do utworzenia gazów w jelitach, a tym samym wzdęcia brzucha. To ważne, aby żując gumę, oddychać przez nozdrza. Jedynie wtedy możemy uniknąć tych przykrych komplikacji ze strony układu pokarmowego.
3. Sól
W wielu gospodarstwach domowych przeciętne zużycie soli znacząco przekracza zalecane normy spożycia. W szczególności że składnik ten jest obecny w wielu gotowych do spożycia produktach, takich jak wędlina czy konserwy. Niestety nadmiar tego składnika powoduje zatrzymanie wody w organizmie, a to z kolei sprawia, że czujemy się wzdęci i ociężali.
2. Inne czynniki
Powstawanie wzdęć może mieć związek z innymi czynnikami w ogóle niezwiązanymi z pożywieniem. Dowiedz się, które z nich mogą mieć wpływ na nagromadzenie gazów w jelitach.
1. Stres
W trakcie stresu często sięgamy po niezdrowe przekąski, które mogą powodować wzdęcia. Poza tym, czynnik ten może zwiększyć ilość połykanego przez nas tlenu, a tym samym spowodować nagromadzenie gazów w jelitach. Stres dodatkowo może odpowiadać za silny dyskomfort związany z bólem brzucha.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze