Wiemy, dlaczego nie możesz schudnąć!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuPróbowałaś już wszystkiego, jednak wciąż nie możesz stracić nadmiaru kilogramów? Być może spożywasz zbyt mało białka. Rozpisując jadłospis odchudzający, powinnaś pamiętać nie tylko o liczbie spożywanych kalorii, ale także o konsumpcji protein. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak włączyć odpowiednią ilość białka do diety.
Właściwości białka
Białka są niezwykle ważnym składnikiem diety, ponieważ pozwalają nam uzyskać uczucie sytości. Wysokobiałkowe pokarmy regulują apetyt, gdyż organizm musi się wysilić, aby je strawić, zmetabolizować i wykorzystać. Oznacza to, że przetwarzając je, ciało spala więcej kalorii. W wielu przypadkach dieta odchudzająca oparta na znacznej ilości białka pozwala na łatwą utratę wagi.
Ostatnie badania pokazują, że w celu uzyskania szczupłej sylwetkibez utraty masy mięśniowej należy nie tylko regularnie ćwiczyć, ale także dwukrotnie zwiększyć spożycie białka. Okazuje się, że każda osoba wykonująca treningi siłowe lub wytrzymałościowe potrzebuje co najmniej 10 g protein tuż po intensywnych ćwiczeniach. W ten sposób zapewni ciału odpowiednie odżywienie, a także szybką naprawę i odnowę mięśni. Z tego powodu produkty białkowe są idealną propozycją na przekąskę potreningową.
Źródło białka
Oczywiście podczas odchudzania warto liczyć kalorie, jednak to nie wszystko, co możesz zrobić dla skutecznej utraty wagi. Podczas gdy produkty białkowe, takie jak chude mięso, ryby czy orzechy, mogą zawierać sporo kalorii, stanowią także zdrową i sycącą propozycję, która pozwala organizmowi zgromadzić odpowiednie pokłady energii. Nawet jeżeli stosujesz wysoce restrykcyjną dietę odchudzającą, nie zapominaj o pokarmach bogatych w białko, których nie może zabraknąć w żadnym jadłospisie.
Wśród pokarmów zawierających największą ilość białka króluje pierś indyka. Tuż za nią plasują się ryby – przede wszystkim tuńczyk, łosoś i halibut. Warto także spożywać ser, najlepiej beztłuszczową mozzarellę, twarożek i parmezan. Sporą ilość białka znajdziesz w schabie, chudej wołowinie i cielęcinie. Nie zapominaj również o tofu i soi. Doskonałym sposobem na uzupełnienie poziomu białka w diecie jest spożywanie jaj, jogurtów, mleka krowiego i mleka sojowego, a także nasion i orzechów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze