Trzy kolory zdrowia
ALEKSANDRA POWIERSKA • dawno temuWarzywa i owoce powinny towarzyszyć praktycznie każdemu z naszych posiłków. To cenne źródło witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm funkcjonuje prawidłowo. W czym tkwi ich siła? Odpowiedź jest prosta: w kolorach.
Późna jesień i początek zimy to okres, w którym nasz organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje. Dlatego warto zadbać o to, by codzienna dieta była bogata w witaminy i minerały wzmacniające układ odpornościowy. Takich najwięcej znajdziemy w kolorowych warzywach.
Trzy kolory: czerwony
Warzywa czerwone chronią przede wszystkim serce i układ krwionośny. Wszystko przez dużą zawartość likopenów, które obniżają poziom cholesterolu, a także korzystnie wpływają na układ krążenia zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej. Najwięcej likopenów znajduje się w pomidorach i ich przetworach. A jeśli wybierzemy produkty ekologiczne, ich zawartość może być nawet do dwóch razy wyższa. Czerwona papryka to z kolei cenne źródło witaminy C wzmacniającej układ odpornościowy oraz beta-karotenu, dzięki któremu nasza skóra będzie odżywiona i odporna na działanie promieni UV. Jeśli zaś będziemy chcieli uzupełnić niedobory żelaza, przegryzajmy czerwone rzodkiewki, a obiadowe menu wzbogaćmy o zupę z buraczków.
Trzy kolory: zielony
Zielony to przede wszystkim szpinak i brokuł. Ten pierwszy bogaty w żelazo, magnez, wapń i potas warto jeść zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego czy psychicznego. Brokuły z kolei bez obaw mogą spożywać osoby z cukrzycą oraz podwyższonym poziomem cholesterolu. Wiele badań wskazuje również na ich antynowotworowe działanie, a wszystko dzięki dużej zawartości sulforafanu i flawonoidów. Nie należy zapominać także o ogórkach. Razem z kalafiorem i szpinakiem, ogórek stworzy dietetyczne, niskokaloryczne i oczyszczające trio.
Trzy kolory: pomarańczowy
Z kolorem pomarańczowym kojarzą nam się przede wszystkim pomarańcze i choć cytrusy są bardzo zdrowe, to wśród warzyw kolor pomarańczowy ma również swoich przedstawicieli. Na pierwsze miejsce wysuwa się niedoceniana dzisiaj marchew. Jej skarbem jest beta-karoten, który wspomaga układ odpornościowy i podobno korzystnie wpływa na kondycję mózgu osób w starszym wieku. Ponadto duża zawartość witaminy A wpływa korzystnie na wzrok i skórę, a błonnik reguluje pracę układu trawiennego. A jeśli znudzi nam się chrupanie marchewki, możemy ugotować zupę dyniową a wieczorem zamiast chipsów podgryzać dyniowe pestki, niezwykle bogate w cynk.
Kolorowa dieta może być smaczna, aromatyczna, urozmaicona i niskokaloryczna. A przede wszystkim o wiele zdrowsza od kolorowych tabletek na talerzu!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze