Dobroczynna moc truskawek
JADWIGA OLCZAK • dawno temuKto z nas nie lubi truskawek? Z niecierpliwością czekamy na ten czerwony, słodki, soczysty smak lata. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jedzenie truskawek to doskonały sposób na złagodzenie objawów towarzyszących wiosennemu przesileniu, w wyniku którego odczuwamy przemęczenie, rozdrażnienie oraz zmniejsza się nasza odporność. Jakie truskawki wybrać, aby dostarczały nam jak najwięcej witamin?
Ogromną rolę we wzmocnieniu odporności organizmu odgrywa przede wszystkim znana witamina C. Jej zadanie polega również na ochronie przed skutkami stresu oraz uszczelnianiu naczyń krwionośnych, zwalczaniu wolnych rodników oraz wygładzaniu zmarszczek. Sprawia, że skóra nabiera zdrowego kolorytu.
Witaminę C można przyjmować w postaci tabletek z kwasem askorbinowym, ale zdaniem specjalistów najlepsza jest łatwo przyswajalna i naturalna jej forma. Największe ilości witaminy C możemy znaleźć w naszych polskich owocach, wśród których nadrzędne miejsce zajmuje właśnie truskawka. Króluje ona także nad cytrusami, które dostępne są w sklepach przez całą zimę i błędnie przyjęło się je uważać za najbogatsze źródło tej witaminy.
Truskawki zawierają licznie mikroelementy oraz cenne pierwiastki takie jak żelazo, wapń, fosfor i magnez. To sprawia, że przyczyniają się do wzmocnienia i odkwaszenia organizmu. Inną ich zaletą jest przywracanie blasku zszarzałej i przemęczonej cerze. W tym celu wykorzystuje się je do przygotowywania maseczek domowej produkcji.
Problem polega jednak na tym, że truskawki nie są dostępne w sklepach przez cały rok. Pojawiają się na początku sezonu, ale w miesiącach wczesnowiosennych jeszcze niestety ich nie ma. Mowa tu oczywiście o naszych polskich owocach. Niewskazane są bowiem wyhodowane w szklarniach naszpikowane pestycydami idealnie czerwone i dorodne owoce, które pojawiają się w supermarketach i kuszą, gdy tęsknimy już do nowych, zapomnianych po całej zimie smaków. W tym okresie można sięgnąć po truskawki suszone ze względu na to, że zostały one zebrane w sezonie. Poza tym owoce proponowane przez firmy spożywcze z tradycjami, nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników.
W 12-gramowej paczce dostępnych na rynku suszonych truskawek mieści się aż 100 gramów świeżych i pełnowartościowych owoców, a jedna taka porcja zawiera zaledwie 42 kcal. Ich niepodważalną zaletą jest brak sztucznych dodatków, barwników i konserwantów, co sprawia, że mogą po nie sięgnąć nie tylko dorośli, ale i dzieci. Warto o tym pamiętać, gdy sezon na truskawki się skończy.
Paczkę suszonych owoców można dodać na przykład do jogurtu czy jako musli do mleka, dzięki czemu posiłki stają się urozmaicone. Poza tym taka paczuszka stanowi jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, zalecanych do spożycia w ciągu dnia.
Pamiętajmy nie tylko o zdrowej diecie bogatej w owoce i warzywa, ale także o aktywności fizycznej, spacerach, jeździe na rowerze. Ważne jest także, aby prowadzić uregulowany tryb życia i starać się unikać stresów.
Źródło: www.crispynatural.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze