Niezwykłe właściwości OCTU JABŁKOWEGO. Zapomniana broń w walce ze zbędnymi kilogramami

Jego właściwości wykorzystywano już w czasach starożytnych i w medycynie ludowej.

Jego właściwości wykorzystywano już w czasach starożytnych i w medycynie ludowej. Spożywanie go to niezwykle skuteczny sposób na odkażenie organizmu, oczyszczenie przewodu pokarmowego, odkwaszenie i przyspieczenie metabolizmu. Dietetycy potwierdzają, że ma właściwości odchudzające i wspomagające proces trawienia.

Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów i witamin: potas i sód, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, krzem, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P i beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Jego głównymi składnikami są pektyny, witamina E i potas. Największą skuteczność daje przyjmowanie go na czczo.

To jednak nie koniec jego zalet. Oprócz właściwości odchudzających, wspomaga również leczenie grzybicy, a także reguluje ciśnienie krwi. O tym, jak wpływa na organizm i kiedy może stać się niebezpieczny dla zdrowia opowiedziała nam dietetyk, Anna Jelonek.

JAK ZROBIĆ DOMOWY OCET?

Składniki:

1–1,5 kg kwaśnych jabłek lub skórek z jabłek
1–1,25  litra wody
4–5 łyżeczek miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego 

Sposób przygotowania:

Umyte, obrane i oczyszczone jabłka kroimy drobno i wrzucamy do słoika. 

Zalewamy schłodzoną, przegotowaną wodą, osłodzoną w proporcji: 1 łyżeczka miodu naturalnego lub cukru  na 250 ml wody

Zakrywamy szczelnie ściereczką, obwiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Roztwór co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką.

Ocet przelewamy przez gazę do butelek, gdy przestanie się pienić.

Należy przechowywać go w chłodnym miejscu.

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Jak producenci oszukują na MAKARONIE JAJECZNYM? Jak zwiększyć skuteczność produktów ANTYCELLULITOWYCH? Jeden z najmniej zdrowych świątecznych przysmaków. Co kryje się w BIAŁEJ KIEŁBASIE? Parówki to czubek góry lodowej. Na czym jeszcze oszukują producenci? Krwisty czy dobrze wysmażony? Jak przygotować idealny STEK Mają najgorszą kuchnię na świecie, ale ta potrawa to wyjątek. Zjadają jej ponad tonę! Chorzy na raka w kontrowersyjnej kampanii Polacy 7. NAJBARDZIEJ OTYŁYM narodem Europy. Nie potrafimy się odchudzać? Które gwiazdy korzystają z porad WRÓŻKI? Smaczna alternatywa dla zwykłego RYŻU. Włosi go uwielbiają Jak przechowywać TOREBKI, by się nie niszczyły? Huśtawki nastrojów, tycie, bóle głowy. Aż 20 proc. kobiet cierpi na PMS