Niezwykłe właściwości OCTU JABŁKOWEGO. Zapomniana broń w walce ze zbędnymi kilogramami
Jego właściwości wykorzystywano już w czasach starożytnych i w medycynie ludowej.
Jego właściwości wykorzystywano już w czasach starożytnych i w medycynie ludowej. Spożywanie go to niezwykle skuteczny sposób na odkażenie organizmu, oczyszczenie przewodu pokarmowego, odkwaszenie i przyspieczenie metabolizmu. Dietetycy potwierdzają, że ma właściwości odchudzające i wspomagające proces trawienia.
Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów i witamin: potas i sód, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, krzem, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P i beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Jego głównymi składnikami są pektyny, witamina E i potas. Największą skuteczność daje przyjmowanie go na czczo.
To jednak nie koniec jego zalet. Oprócz właściwości odchudzających, wspomaga również leczenie grzybicy, a także reguluje ciśnienie krwi. O tym, jak wpływa na organizm i kiedy może stać się niebezpieczny dla zdrowia opowiedziała nam dietetyk, Anna Jelonek.
JAK ZROBIĆ DOMOWY OCET?
Składniki:
1–1,5 kg kwaśnych jabłek lub skórek z jabłek
1–1,25 litra wody
4–5 łyżeczek miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego
Sposób przygotowania:
Umyte, obrane i oczyszczone jabłka kroimy drobno i wrzucamy do słoika.
Zalewamy schłodzoną, przegotowaną wodą, osłodzoną w proporcji: 1 łyżeczka miodu naturalnego lub cukru na 250 ml wody
Zakrywamy szczelnie ściereczką, obwiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Roztwór co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką.
Ocet przelewamy przez gazę do butelek, gdy przestanie się pienić.
Należy przechowywać go w chłodnym miejscu.
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze