Niskokaloryczne, detoksykujące i bogate w substancje odżywcze. Wszystko o popularnych sałatach

Czym charakteryzuje się każda z nich?

Lodowa, roszponka, rukola czy szpinak? Ich kruche liście dają nie tylko smak, ale są cennym źródłem składników odżywczych i witamin. Mają znikomą ilość kalorii i polecane są dla wszystkich stosujących diety odchudzające. O właściwościach sałat opowiedziała nam dietetyk Anna Jelonek.

Rukola zawiera witaminy A, B, C i K. Jest również cennym źródłem potasu, a w jej skład wchodzi aż 8 razy więcej wapnia niż w skład sałaty lodowej. Pomaga zachować równowagę ciśnienia i świetnie sprawdza się w diecie sportowców. Dobrze wpływa na trawienie. 

Sałata lodowa jest niezwykle niskoklaroczyna. 100 g dostarcza zaledwie 12 kalorii. Działa przeciwnowotworowo i usuwa toksyny z organizmu. Jest polecana osobom ze skłonnością do zagrzybienia organizmu oraz cierpiącym na anemię.

Roszponka to również jedna z najmniej kalorycznych sałat. Zawiera jedynie 21 kalorii w 100 g. Jest idealna dla cukrzyków, bo nie powoduje wyrzutu insuliny po jej spożyciu. Ma najwięcej witamin z grupy B.

Szpinak jest najbardziej odżywczy w formie nieprzetworzonej. Świeży zawiera dużo żelaza, ale też kwas szczwiowy, niepolecany m.in. w przypadku problemów z nerkami i tarczycą.

Źródło zdjęć: Shutterstock

 

 

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

MATYLDA DAMIĘCKA uczy makijażu! Wiktor urodził się jako kobieta. Opowiedział o swojej metamorfozie Teraz zwrot zakupionego towaru jest łatwiejszy. Wystarczy znać przepisy Prezydent NADAL POLUJE? Tłumaczy się z obietnicy danej wyborcom Ten błąd może kosztować zdrowie. Z czym nie należy łączyć GREJPFRUTA? Brutalna prawda o skutkach PALENIA PAPIEROSÓW POLKA, która podbiła serce The Rolling Stones! Uważaj na PASOŻYTY. Twoje dziecko może być nosicielem Zachwycająca Gwyneth Paltrow stylizowana na IKONY AMERYKI! Choroba nie tylko dorosłych. SEKSOHOLIZM zaczyna się dużo wcześniej BEYONCE reklamuje Brazylię! Prosty przepis na efektowny deser z TAPIOKI i MUSU Z MANGO