Niskokaloryczne, detoksykujące i bogate w substancje odżywcze. Wszystko o popularnych sałatach
Czym charakteryzuje się każda z nich?
Lodowa, roszponka, rukola czy szpinak? Ich kruche liście dają nie tylko smak, ale są cennym źródłem składników odżywczych i witamin. Mają znikomą ilość kalorii i polecane są dla wszystkich stosujących diety odchudzające. O właściwościach sałat opowiedziała nam dietetyk Anna Jelonek.
Rukola zawiera witaminy A, B, C i K. Jest również cennym źródłem potasu, a w jej skład wchodzi aż 8 razy więcej wapnia niż w skład sałaty lodowej. Pomaga zachować równowagę ciśnienia i świetnie sprawdza się w diecie sportowców. Dobrze wpływa na trawienie.
Sałata lodowa jest niezwykle niskoklaroczyna. 100 g dostarcza zaledwie 12 kalorii. Działa przeciwnowotworowo i usuwa toksyny z organizmu. Jest polecana osobom ze skłonnością do zagrzybienia organizmu oraz cierpiącym na anemię.

Roszponka to również jedna z najmniej kalorycznych sałat. Zawiera jedynie 21 kalorii w 100 g. Jest idealna dla cukrzyków, bo nie powoduje wyrzutu insuliny po jej spożyciu. Ma najwięcej witamin z grupy B.
Szpinak jest najbardziej odżywczy w formie nieprzetworzonej. Świeży zawiera dużo żelaza, ale też kwas szczwiowy, niepolecany m.in. w przypadku problemów z nerkami i tarczycą.
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze