Jedz truskawki. Wzmacniają odporność, chronią od wolnych rodników
W jakich ilościach powinniśmy je spożywać?
Sezon na truskawki rozpoczął na dobre i potrwa jeszcze przez kilka tygodni. Jedne z ulubionych owoców Polaków są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Owoce zawierają również kwas foliowy, potas, magnez czy żelazo. Truskawki są także silnym antyoksydantem, chroniącym organizm od wolnych rodników. Natomiast zawarty w nich błonnik oczyszcza jelita z toksyn.
Jednak truskawki powinniśmy spożywać z umiarem, ponieważ mogą wywoływać silne reakcje alergiczne w postaci pokrzywki. Dodatkowo zawierają cukier, który szybko odkłada się w tkance tłuszczowej.
300 gramów spokojnie możemy spożyć w ciągu dnia, aby nie przytyć – mówi dietetyk.
Źródło: TVP
Źródło zdjęcia: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze