Truskawki a zdrowie
ALICJA • dawno temuTruskawki, kto ich nie lubi? Są nie tylko smaczne, ale i niskokaloryczne, dlatego można sięgać po nie garściami. Wspomogą walkę z wieloma dolegliwościami i sprawią, że twoja skóra nabierze blasku. Czego chcieć więcej?
Właściwości truskawek
Sezon truskawkowy niebawem się zacznie. Przeczekaj pierwsze dni truskawkowego szaleństwa, aby mieć pewność, że pachnące na straganach truskawki to prawdziwy owoc ziemi, a nie bomba chemiczna.
Dlaczego warto jeść truskawki? Chociażby dlatego, że zawierają więcej witaminy C niż niejeden cytrus. Co więcej, bogate są w żelazo, które uchroni przed anemią, wzmocni organizm i korzystnie wpłynie na stan cery i włosów. Zawarte w owocach wapń i fosfor wzmocnią zęby i kości oraz usprawnią pracę mięśni.
Te soczyste, czerwone owoce zawierają fitocydy, związki o działaniu bakteriobójczym. Oprócz tego truskawki działają odtruwająco i oczyszczająco na organizm. Dlatego zalecane są osobom z problemami trawiennymi oraz z infekcjami układu moczowego, schorzeniami wątroby i kamicą żółciową. Zjadanie surowych truskawek pomoże oczyścić zęby z osadu oraz przyniesie ulgę przy stanach zapalnych dziąseł. Co więcej, truskawki są sprzymierzeńcem osób chorych na artretyzm u reumatyzm.
Medycyna ludowa zaleca picie naparu z liści i kwiatów truskawek przy przeziębieniach. Natomiast okłady z nagrzanych liści truskawek mają pomóc w leczeniu ran i owrzodzeń skóry.
Po truskawki mogą sięgać praktycznie wszyscy. Wyjątkiem są osoby mające na nie alergię. Jednak ci należą do rzadkości.
Truskawki na odchudzanie
W 100 g truskawek znajduje się niecałe 40kcal, dlatego te czerwone kulki są częstym składnikiem diet odchudzających. Nawadniają organizm oraz dostarczają cennych składników witaminowych i mineralnych. Z kolei zawarta w nich witamina C przyspiesza spalanie tłuszczu.
Pektyny i błonnik korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit i oczyszczają je z resztek pokarmu. Odkwaszają i odtruwają organizm. Dodatkowo błonnik zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu zjadamy mniej. Truskawki polecane są wszystkim tym, którym dokuczają zaparcia oraz problemy z trawieniem białek. Za sprawą briomeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białek – przemiana materii przebiega sprawniej. Z kolei dzięki wodnistej konsystencji, treści jelit nie ulegają sklejeniu i łatwiej je rozłożyć i wydalić. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, wzbogać dietę o naturalne spalacze tłuszczu.
Gdy do zdrowej diety dorzucisz jeszcze regularny trening, efekty przyjdą same. Płaski brzuch i jędrne ciało jest w zasięgu ręki.
Maseczka z truskawek
Truskawki to nie tylko cenny składnik diety, ale także świetny środek na przebarwienia skórne, wągry i egzemę. Maseczki z truskawek rozświetlą skórę i zapobiegną powstawaniu zmarszczek, a pestki zapewnią ci darmowy peeling. Jak przygotować maseczkę na twarz?
Jeśli chcesz nawilżyć i wygładzić skórę, rozgnieć truskawki i dodaj do nich odrobinę oleju sojowego. Tak przygotowaną maseczkę połóż na twarz na 15 minut, po czym spłucz letnią wodą i osusz wacikiem.
Nie lubisz swoich piegów, które pod wpływem słońca dwoją się i troją? Maseczka rozświetlającana twarz z truskawek, soku z cytryny i jogurtu naturalnego jest właśnie dla ciebie. Miksturę trzymaj na oczyszczonej skórze przez 15 minut i spłucz letnią wodą.
Jeśli chcesz dodać blasku włosom, wypłucz je w wyciągu z liści i kwiatów truskawki. Wzmocnią i rozświetlą osłabione pasma.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze