Przepis na śmietanowiec z truskawkami
OLIWKA . • dawno temuŚmietanowiec z truskawkami to pyszne ciasto na zimno, którego przygotowanie nie sprawi ci żadnego problemu. Nie ma tu możliwości, że coś nie wyrośnie, czy się nie upiecze, bo nie ma procesu pieczenia. Ten deser robi się właściwie sam, ty musisz go tylko w odpowiednich momentach wyjmować i wkładać do lodówki.
Przygotuj:
- pół litra kremówki,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- opakowanie galaretki truskawkowej,
- 50 dag truskawek.
Krok 1
Aby powstał śmietanowiec, musisz ubić kremówkę razem z cukrem pudrem.
Krok 2
Pora na bardzo ważny składnik – żelatynę. Mocz ją przez chwilę w odrobinie zimnej wody, a następnie rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Kiedy żelatyna wystygnie, połącz ją z kremówką.
Krok 3
Umyj truskawki, pozbądź się szypułek i przekrój każdą z nich. Połowę truskawek połącz z bitą śmietaną. Napełnij kremówką tortownicę i wstaw ją do lodówki na pół godziny.
Krok 4
Czas na galaretkę do śmietanowca z truskawkami. Przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu i poczekaj, aż lekko stężeje.
Krok 5
Po wyznaczonym czasie, kiedy masa śmietanowa już zastygnie, udekoruj ją pozostałymi truskawkami. Następnie zaleją ją tężejącą galaretką.
Krok 6
I znów wstaw wszystko do lodówki. Cierpliwie czekaj, aż wszystko zastygnie.
Krok 7
Placek z truskawkami – szybki deser gotowy. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze