Składniki:
* truskawki (do ułożenia na wierzch),
* 0,5 litra śmietanki 30% (najlepsza w kartoniku),
* 3 galaretki truskawkowe,
* biszkopty na spód
Jak przyrządzić?
Biszkopty układamy w formie tortowej.
Dwie galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie. W czasie gdy galaretka się studzi ubijamy śmietankę.
Do ubitej smietanki wlewamy galaretkę (zimną, ale nie tężejącą). Miksujemy. Taka masa szybko tężeje w lodówce. Wylewamy całość na biszkopty i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie rozpuszczamy trzecia galaretkę. Gdy masa w tortownicy stężeje, układamy truskawki na wierzchu i polewamy galaretką.
Można również kawałki truskawek wymieszać z masą, którą wylewamy na biszkopty, ale musi być ona lekko stężała, żeby truskawki nie spadły na spód, a ładnie zastygły w masie.
Uwagi:
Masa ze śmietanki i galaretki sprawdza się dobrze również w przekładaniu gotowych ciast. Wtedy kartonik 0,25 litra śmietanki mieszamy z jedną galaretką rozpuszczoną "w połowie wody". Dwie takie porcje starczą na przełożenie gotowego potrójnego biszkoptu. Można eksperymentować z kolorami galaretek. Nawet bez owoców i gotowych spodów mozna "wyczarować" kolorowe, warstwowe ciasto typu "pianka" czy "ptasie mleczko".
Wystarczy odrobina fantazji .... :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Joanna |