Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 2 całe jaja,
- 1 łyzeczka sody,
- 2 łyżki miodu,
- 20 dkg cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany,
- 0,5 kostki masła.
Masa:
- 0,5 l mleka,
- 3 łyżki czubate,
- łyżki kaszki manny,
- 1 kostka masła,
- 2 żółtka,
- 20 dkg cukru pudru,
- cukier waniliowy (duuuuużo!).
Jak przyrządzić?
Mąke przesiać i dodac do niej również przesianą sodę i masło, jaja, miód, cukier, śmietanę -zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części.Upiec 3 równe placki, najlepiej w tortownicy (piec krótko około 15 min.).
Masa do przełożenia:
Mleko zagotować z kaszką manną - ostudzić. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukremi, masłem i cukrem waniliowym. Dodać do masy mleczno-kaszkowej ;-)) i utrzeć. Posmarować placki i złożyc jak tort (posmarować równiez na wierzchu).
Uwagi:
Uwaga ciasto musi poleżeć przynajmniej dobę aż przejdzie wilgocią z masy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Rybula |