Ciasto czeskie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 0,5 kg mąki,
- 2 całe jaja,
- 1 łyzeczka sody,
- 2 łyżki miodu,
- 20 dkg cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany,
- 0,5 kostki masła.

Masa:
- 0,5 l mleka,
- 3 łyżki czubate,
- łyżki kaszki manny,
- 1 kostka masła,
- 2 żółtka,
- 20 dkg cukru pudru,
- cukier waniliowy (duuuuużo!).

Jak przyrządzić?

Mąke przesiać i dodac do niej również przesianą sodę i masło, jaja, miód, cukier, śmietanę -zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części.Upiec 3 równe placki, najlepiej w tortownicy (piec krótko około 15 min.).

Masa do przełożenia:
Mleko zagotować z kaszką manną - ostudzić. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukremi, masłem i cukrem waniliowym. Dodać do masy mleczno-kaszkowej ;-)) i utrzeć. Posmarować placki i złożyc jak tort (posmarować równiez na wierzchu).

Uwagi:

Uwaga ciasto musi poleżeć przynajmniej dobę aż przejdzie wilgocią z masy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
AutorRybula

Ciasto czeskie: Podobne przepisy

Ciasto czeskie: wypróbuj również

Powiązane Tematy