Królewiec (autor kasiulek)

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto kruche:
- 30 dkg mąki,
- 8 dkg cukru,
- 2 łyżki miodu sztucznego,
- 1 jajko,
- łyżeczka sody,
- 15 dkg margaryny.

Ciasto biszkoptowe:
- 5 jaj,
- 5 łyżeczek cukru,
- 5 łyżek mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa budyniowa:
- 8 dkg cukru,
- ½ litra mleka,
- łyżka mąki zwykłej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 25 dkg masła,
- cukier waniliowy.

Polewa:
- 5 dkg kakao,
- 3 łyżki cukru,
- 5 dkg masła.

Jak przyrządzić?

Ciasto kruche: wszystkie składniki połaczyć.
Ciasto podzielić na dwie części i osobno upiec.
Ciasto biszkoptowe: oddzielić żółtka od białek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor.
Masa budyniowa: mleko zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i ugotować budyń.

Na jedną część ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugą częścią kruchego. Z wierzchu ciasto oblać ciepłą polewą, której składniki należy połączyć i zagotować w osobnym rondelku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćwymagający
Autorkasiulek

Królewiec (autor kasiulek): Podobne przepisy

Królewiec (autor kasiulek): wypróbuj również

Powiązane Tematy