Składniki:
Ciasto kruche:
- 30 dkg mąki,
- 8 dkg cukru,
- 2 łyżki miodu sztucznego,
- 1 jajko,
- łyżeczka sody,
- 15 dkg margaryny.
Ciasto biszkoptowe:
- 5 jaj,
- 5 łyżeczek cukru,
- 5 łyżek mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
- 8 dkg cukru,
- ½ litra mleka,
- łyżka mąki zwykłej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 25 dkg masła,
- cukier waniliowy.
Polewa:
- 5 dkg kakao,
- 3 łyżki cukru,
- 5 dkg masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto kruche: wszystkie składniki połaczyć.
Ciasto podzielić na dwie części i osobno upiec.
Ciasto biszkoptowe: oddzielić żółtka od białek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor.
Masa budyniowa: mleko zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i ugotować budyń.
Na jedną część ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugą częścią kruchego. Z wierzchu ciasto oblać ciepłą polewą, której składniki należy połączyć i zagotować w osobnym rondelku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | kasiulek |