Składniki:
- 2 torebki ryżu,
- 30 dkg wolowiny bez kosci,
- 1 puszka ananasa,
- 1 marchew,
- 1 papryka (zielona lub czerwona),
- ketchup,
- mąka ziemniaczana,
- sól,
- pieprz,
- 0,3 litra oleju,
- sos sojowy.
Jak przyrządzić?
Ugotuj ryż na sypko. Mięso pokrój na paski ok. 3 cm (jak frytki) i obtocz w mące ziemniaczanej wymieszanej z solą i pieprzem.
Rozgrzej olej w rondelku i smaż mięso jak frytki, małymi porcjami.
Przygotuj sos: sok z ananasa podgrzej, dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz startą marchew. Duś, aż papryka będzie dostatecznie miękka. Pod koniec gotowania dodaj drobno pokrojonego ananasa, ketchup oraz sos sojowy do smaku.
W razie potrzeby sos można zagęścić mąką ziemniaczaną.
Jak podawać?
Na dużym półmisku ułożyć ryż w "okrąg"; w środku ułożyć mięso, całość poląc sosem. Smacznego!
Uwagi:
W trakcie smażenia mięsa należy je mieszać, tak aby kawałki nie sklejały się ze sobą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Autor | Izuska |