Sk艂adniki:
- 2 torebki ry偶u,
- 30 dkg wolowiny bez kosci,
- 1 puszka ananasa,
- 1 marchew,
- 1 papryka (zielona lub czerwona),
- ketchup,
- m膮ka ziemniaczana,
- s贸l,
- pieprz,
- 0,3 litra oleju,
- sos sojowy.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ugotuj ry偶 na sypko. Mi臋so pokr贸j na paski ok. 3 cm (jak frytki) i obtocz w m膮ce ziemniaczanej wymieszanej z sol膮 i pieprzem.
Rozgrzej olej w rondelku i sma偶 mi臋so jak frytki, ma艂ymi porcjami.
Przygotuj sos: sok z ananasa podgrzej, dodaj pokrojon膮 w paski papryk臋 oraz start膮 marchew. Du艣, a偶 papryka b臋dzie dostatecznie mi臋kka. Pod koniec gotowania dodaj drobno pokrojonego ananasa, ketchup oraz sos sojowy do smaku.
W razie potrzeby sos mo偶na zag臋艣ci膰 m膮k膮 ziemniaczan膮.
Jak podawa膰?
Na du偶ym p贸艂misku u艂o偶y膰 ry偶 w "okr膮g"; w 艣rodku u艂o偶y膰 mi臋so, ca艂o艣膰 pol膮c sosem. Smacznego!
Uwagi:
W trakcie sma偶enia mi臋sa nale偶y je miesza膰, tak aby kawa艂ki nie skleja艂y si臋 ze sob膮.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 3-4 |
Autor | Izuska |