Składniki:
500 g mielonej wołowiny,
1 cebula, drobno posiekana,
250 g brązowej lub czerwonej fasoli (suchej lub z puszki),
3 łyżki oleju,
250 g pomidorów (świeżych lub w zalewie),
1 papryka, pokrojona w małe kawałki,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek koncentratu pomidorowego lub keczupu,
ostra papryka w proszku,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Cebulę podsmażyć, aż będzie lekko szklista. Dodać mięso i smażyć, mieszając. Dodać paprykę, fasolę, pomidory i koncentrat. Warzywa z mięsem dusić pod przykryciem ok. 30 minut. W trakcie duszenia dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Podawać z ryżem lub pieczywem. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Porcje | 3, 4 |
Kaloryczność | 400 (porcja) |
Autor | madzia |