Składniki:
5 jaj,
5 łyżeczek cukru,
5 łyżeczek mąki,
poł łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Odzielić żółtka od białek, białka ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie, lekko mieszając łyżką, mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.
Masa: 5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki i połową litra mleka, stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę włożyć na ostudzony biszkopt.
Piana: W połowie szklanki gorącej (przegotowanej) wody rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny, 5 białek ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania szklankę cukru. Następnie wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wyłożyć na masę.
Polewa (niekonieczna): Pół kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, ucierać łyżką, aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane jajko, jeszcze ucierać, po czym wylać na pianę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Autor | aszka198 |