Składniki:
- 4 jajka,
- 2 szklanki maki,
- 1 szklanka cukru,
- niepełna (3/4) szklanka oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- połowa łyżeczki sodki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 szklanka rodzynek,
- 1 szklanka orzechów,
- 4 jabłka pokrojone na "ósemki".
Jak przyrządzić?
1.Żółtka nalezy utrzeć z cukrem; z białek-ubić pianę.
2.Po utarciu dodać olej i nadal ucierać.
3.Dodać do masy mąkę (małymi ilościami) i przygotowaną wczesniej pianę z białek (tak naprzemiennie).
4.Następnie dodajemy bakalie a następnie (na końcu) jabłka.
Potrzebne przybory:
Czas i ochota!
Jak podawać?
Na świątecznym stole koniecznie z filiżanką pysznj kawy!
Uwagi:
Proszę nie przerażać się gęstością ciasta. Ciasto ma być gęste!Ponadto proponuję porcjować pianę z białek, dodawac ja można nawet wówczas, gdy dodawane już będą bakalie. Wiele razy piekłam orzechowca i zawsze sie udaje. Ciasto jest najlepsze dnia następnego, robi sie wilgotne i jest bardzo smaczne!
Ciasto najlepiej proponuję piec w podłużnej blaszce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Julka |